Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 22:52
Čas čtení 3:40

Aktivní Plzeň Barcelonu sympaticky trápila, derniéru v Lize mistrů nicméně prohrála 2:4

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Aktivní Plzeň Barcelonu sympaticky trápila, derniéru v Lize mistrů nicméně prohrála 2:4
Zdroj: Profimedia

Poslední zápas skupiny Ligy mistrů Plzni znovu nevyšel. Tentokrát však prohrála po sympatickém výkonu, na nějž musel španělský velkoklub patřičně reagovat.

Zápas o čest rozehrála Viktoria Plzeň v posledním klání skupiny C Ligy mistrů doma s hvězdnou Barcelonou. Vzhledem k tomu, že o postupujících bylo rozhodnuto a že konec Plzně v Evropě byl nevyvratitelný, šlo hlavně o dobrý výsledek, který by pomohl národnímu koeficientu i klubové pokladně. 

Barcelona se však ujala vedení hned vzápětí, v 6. minutě po důrazu Marcose Alonsa. Plzeň měla největší šanci ve 20. minutě po hlavičce Chorého, který trefil spojnici. Ve 30. minutě dokonce tváří v tvář Peňovi selhal Kalvach. Sympatický výkon Plzně ale před koncem první půle udusal druhou brankou hostů Ferran Torres. 

Sympatická Plzeň se však nevzdala a svou aktivitou získala možnost pokutového kopu, který v 52. minutě proměnil Chorý. Hned však přišla rychlá odpověď v podobě akce, na jejímž konci byl další gól Torrese. Nezlomní Viktoriáni se přesto vzmohli na druhou kontaktní branku, když v 63. minutě po Pilařově hlavičce znovu zazářil Chorý. Na jeho gól odpověděl brankou v 75. minutě Torre.

Plzeň konečně předvedla výkon hodný účasti Ligy mistrů a rozloučila se se soutěží důstojně, přestože nezískala ani bod. Navíc se jednalo o zajímavou generálku před víkendovým ligovým zápasem, jelikož se utká se Spartou Praha.

26. října 2022 20:36 Čas čtení 3:19 Plzeň Barcelonu nezachrání. Na San Siru prohrála 4:0, pohromě zabránil výtečný Staněk Plzeň Barcelonu nezachrání. Na San Siru prohrála 4:0, pohromě zabránil výtečný Staněk

Poslední pokus

Bude Viktoria Plzeň v základní skupině Ligy mistrů úplně bez bodu a stane se třiadvacátým klubem v historii, který tak skončil? Na tuto otázku našli odpověď všichni, kteří sledovali poslední zápas Plzně v Evropě v této sezóně. Na svátek s Barcelonou se logicky naplnily Štruncovy sady do posledního místa, co přirozené ale nebylo, byly okolnosti, za kterých se v Plzni vykopávalo.


To, že to Viktoria bude mít ve skupině C s Bayernem Mnichov, Interem Milán a Barcelonou těžké, se vědělo. Avšak to, že se Barcelona bude před posledním zápasem krčit na třetím místě s tím, že pouhý bod před posledním zápasem jí zajistil jasný postup alespoň do Evropské ligy, nikoliv. Liga mistrů nebyla pro svěřence trenéra Xaviho procházkou růžovou zahradou, jelikož už od minulého týdne je jasné, že výhra Interu nad Plzní poslala Barcelonu podruhé za sebou na jaro do nižší evropské soutěže.


Plzeň řešila jiný problém – nulu v tabulce a skóre 3:20, se kterým bylo nutné něco udělat. Barcelona nenasadila největší hvězdy, tudíž mistr české ligy mohl alespoň pomoci národnímu koeficientu. Chyběli Lewandowski i ter Stegen v brance, nicméně v poli byli připraveni střelci z Camp Nou Kessié i Torres. Plzeň neudělala mnoho změn, na hrotu znovu nastoupil Chorý, v záloze se představili Jirka a agilní Vlkanova společně s veteránem, jenž pamatuje souboj v roce 2011, Václavem Pilařem. A v brance nastoupila největší opora týmu, Jindřich Staněk.

Nejrychleji inkasovaný gól a sympatický výkon

Barcelona se ujala rozehrání prvního poločasu a od té doby byla na míči dominantní. Plzeň jej soupeři brala jen ztěžka. A i přes vcelku sympatický brzký výkon domácí inkasovali nejdříve v Lize mistrů, tedy již v 6. minutě. Obrana zaspala, nechala vystřelit Fatiho a důraz Marca Alonsa dorazil míč, který propadl, za Staňka. Na stadionu však jako by se nic nezměnilo – fanoušci fandili stejně, nikdo nepískal a hrálo se dál. 


Hosté hrající v šedavém dresu zavřeli Plzeň na její polovině a hráli svou hru. Přenášeli míč ze strany na stranu a hledali prostor k rychlé kombinaci. Červeno-modří zastavovali útoky hostů až na hranici svého vápna a doufali, že se jim naskytne možnost k průniku. 


Největší šance Plzně přišla ve 20. minutě, když z přímého kopu trefil Chorý hlavičkou spojnici branky Iňakiho Peni. Ve 24. minutě odpověděl Piqué těžkou střelou pro Staňka. Aktivní domácí se však zastrašit nenechali a pokusili se na konci první půlhodiny o tlak, ze kterého se vyvinulo několik zajímavých příležitostí.


Ještě lepší šanci než Chorý měl proto zničehonic ve 30. minutě Kalvach, který však tváří v tvář Peňovi selhal. Když následně ofsajd zastavil pokus Vlkanovy, zkusili to blaugranas, kteří pomocí Ferrana Torrese vstřelili ve 45. minutě gól. Ten byl nejprve odvolán, hlavní rozhodčí jej ale po konzultaci s VARem uznal. Viktoria šla proto do šaten s dvougólovým mankem.

Plzeňské góly

Jako by žádný gól do šatny nedostali, začala Plzeň stejně aktivně jako v druhé polovině prvního poločasu. A její aktivita nesla ovoce. V 50. minutě se do zakončení před Peňou dostal Chorý, ale byl sražen Pablem Torrem. Nařízenou penaltu o dvě minuty později však s přehledem proměnil. Jenže Barcelona přišla s rychlou odpovědí o dvě minuty později, kdy po akci Torrese a Raphinhy překonal Staňka první jmenovaný. Před 60. minutou to na domácího gólmana zkusil zase Bellerin, na Peňu z protiútoku Hejda, ale ani jeden se netrefil.


Plzeň každopádně hrozila dál a v 63. minutě po centru Havla nedokázal z bezprostřední blízkosti vsítit kontaktní gól Vlkanova. Nicméně celou situaci Havel dohrál, přihrál Pilařovi a z druhé vlny se již Tomáš Chorý podruhé nemýlil. Barcelona potřebovala situaci uklidnit, proto se rozhodla klasicky zavřít plzeňské hráče na jejich polovině a kombinovat. Viktoriáni se i nadále snažili hosty napadat a nedat jim ani kousek prostoru.


Katalánci nicméně měli poslední slovo, když v 75. minutě výzvu Raphinhy vyslyšel Pablo Torre, který upravil skóre na 2:4. V 83. minutě však zareagoval Erik Jirka, jenž rychlou střelou trefil tyčku Peni. Závěrečný tlak domácích nic nepřinesl.


Plzeň každopádně konečně předvedla výkon hodný účasti Ligy mistrů a rozloučila se se soutěží důstojně, přestože nezískala ani bod. Navíc se jednalo o zajímavou generálku před víkendovým ligovým zápasem, jelikož se utká se Spartou Praha.

Zpět
Sdílet
Diskuse