Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2022 7:31
Čas čtení 1:06

Fiala: Milost pro Babiše bych nepodepsal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Fiala: Milost pro Babiše bych nepodepsal
Zdroj: Úřad vlády ČR

Trestně stíhaný předseda hnutí ANO v neděli oficiálně potvrdil, že bude usilovat o post prezidenta. Rozsudek v kauze Čapí hnízdo, kvůli níž stanul před soudem, by mohl být znám už před prezidentskými volbami.

Předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo, kdy měl neoprávněně čerpat dotace ve výši 50 milionů korun. Ačkoli soud s Babišem začal již v září, rozsudek by mohl být znám první lednový týden příštího roku, informují Novinky. To je jen pár dní před volbou prezidenta, která se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023.

Když se premiér Petr Fiala (ODS) vrátil z Kyjeva, novináři se jej ptali, zda by Babišovi podepsal případnou abolici, tedy rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Fiala to bez rozmyslu odmítl, píší Novinky.

31. října 2022 15:35 Čas čtení 1:46 Babiš o kandidatuře na prezidenta: Budu vést pozitivní kampaň. Moji oponenti použijí cokoli, aby mě očernili Babiš o kandidatuře na prezidenta: Budu vést pozitivní kampaň. Moji oponenti použijí cokoli, aby mě očernili

Novináři se premiéra Fialy (ODS) ptali, zda by podepsal milost pro Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo a jestli jej ohledně tohoto soudního sporu nekontaktoval někdo z Hradu. „Na obě otázky je odpověď ne,“ řekl Fiala bez rozmyslu. 

O abolici promluvil Andrej Babiš (ANO) také během pondělní tiskové konference ke své kandidatuře na post prezidenta. Uvedl, že abolici mu již jednou nabízel současný prezident Miloš Zeman, avšak Babiš ji odmítl. „Jsem přesvědčen, že mě soud neodsoudí. Abolici jsem od prezidenta v minulosti odmítl, nepočítám ani teď s žádnou intervencí prezidenta, nebude třeba,“ míní předseda hnutí ANO.

Zeman nabízel Babišovi abolici v září roku 2019, kdy byl bývalý premiér obviněn. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ řekl tehdy Zeman.

Soudní líčení v kauze Čapí hnízdo začalo již v září. V polovině října pak bylo kvůli doplnění důkazů přerušeno a pokračovat by mělo krátce před Vánocemi. Předseda soudního senátu Jan Šott míní, že rozsudek by mohl být znám do 6. ledna, tedy týden před prezidentskými volbami. 

Domů
Sdílet
Diskuse