Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
2. listopadu 2022 13:01
Čas čtení 1:01

Předsedou Senátu se opět stal Miloš Vystrčil, neměl protikandidáta

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Předsedou Senátu se opět stal Miloš Vystrčil, neměl protikandidáta
Zdroj: ODS/propagační materiál

Miloš Vystrčil (ODS) se znovu stal předsedou Senátu. Stejně jako před dvěma lety neměl ani tentokrát protikandidáta.

Miloš Vystrčil (ODS) byl opět zvolen předsedou Senátu. Stejně jako před dvěma lety, ani tentokrát neměl protikandidáta. V tajné volbě obdržel 73 z celkových 80 odevzdaných hlasů, informuje ČTK. Vystrčil na Twitteru poděkoval za důvěru.

2. listopadu 2022 10:49 Čas čtení 0:43 Zemřela velvyslankyně a diplomatka Kateřina Fialková Zemřela velvyslankyně a diplomatka Kateřina Fialková

„Budu dělat všechno pro to, aby byl Senát nadále důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody, která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentního zřízení,“ řekl Vystrčil ve své kandidátské řeči.

Po odhalení výsledků poděkoval za vyjádření důvěry a přislíbil, že Senát bude i nadále plnit svojí ústavní roli, bude se snažit o zjednodušení zákonů a o to, aby vládla vysoká politická kultura a nedocházelo k příběhům bezpráví. Následně ostatní senátory požádal o spolupráci. „Předseda Senátu není nikým jiným než prvním mezi rovnými,“ uvedl.

Vystrčil byl poprvé zvolen do funkce předsedy Senátu v únoru roku 2020, kdy na tomto postě nahradil Jaroslava Kuberu (ODS). Podruhé byl zvolen v senátních volbách v listopadu téhož roku.

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

Předseda Senátu se nedlouho poté postavil proti prezidentovi Miloši Zemanovi a nenechal se zastrašit tlakem z Číny. Navštívil Tchaj-wan, pročež jej Zeman přestal zvát na Hrad. Celý svět však Vystrčilův odvážný krok podporoval a schvaloval také účel jeho cesty. Předseda Senátu na Tchaj-wanu navázal ekonomické kontakty s tamními firmami a zasadil se o navázání vědecko-technologické spolupráce.

Cesty se kromě Vystrčila účastnil také primátor Zdeněk Hřib (Piráti), první místopředseda horní komory parlamentu Jiří Růžička (TOP 09), předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer a dalších sedm senátorů.

Domů
Sdílet
Diskuse