Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. listopadu 2022 v 16:29
Čas čtení 2:00

Odpůrci vlády o sebevraždě před Úřadem vlády: Chceme veřejný pohřeb

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Odpůrci vlády o sebevraždě před Úřadem vlády: Chceme veřejný pohřeb
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Sebevražda, kterou spáchal čtyřiasedmdesátiletý muž před Úřadem vlády na nábřeží E. Beneše, nenechává klidné zejména protestující proti vládě, kteří jej mají za hrdinu.

„První oběť této protektorátní pětikoalice. Raději se vzdal vlastního života, než aby v něčem takovém žil. Nikdy nezapomeneme,“ je napsáno protivládními demonstranty u nově vytvořeného pietního místa před Úřadem vlády. Na místě v pondělí spáchal sebevraždu čtyřiasedmdesátiletý muž. Toho teď vnímají lidé, kteří v posledních týdnech protestují proti vládě, jako člověka, který „položením svého života chtěl nechat nějaký vzkaz“.

Situace využívají lidé z iniciativy Česká republika na 1. místě v čele s organizátorem poslední demonstrace na Václavském náměstí Ladislavem Vrabelem, který se nechal při návštěvě pietního místa natočit. Mluvil o tom, že je hrozné, že se přední politici tímto případem více nezabývají, a že by pohřeb zemřelého muže měl být veřejný.

31. října 2022 v 13:31 Čas čtení 0:44 Muž spáchal sebevraždu před Úřadem vlády, policie zjišťuje okolnosti Muž spáchal sebevraždu před Úřadem vlády, policie zjišťuje okolnosti

O sebevraždě jsme tě informovali v pondělí. Policie na Twitteru uvedla, že na místě zemřel čtyřiasedmdesátiletý muž poté, co spáchal sebevraždu střelnou zbraní, což také pro CNN Prima News potvrdila i Jana Poštová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Kriminalisté tehdy zjišťovali všechny okolnosti případu. Kým ale muž byl, proč se zastřelil a další podrobnosti neuvedli. Veřejnost, a tedy ani demonstranti, nemají v této chvíli bližší informace.

Máš pocit, že bys mohl*a ublížit sobě nebo někomu jinému? Obrať se úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h.

Pokud mají zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.

Jestli jsi už dospělý*á, trápí tě myšlenky na sebevraždu a neumíš si žádné jiné východisko představit, zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.

To ale nebrání demonstrantům přijmout zesnulého muže „za svého“. Rozhodli se, že mu udělají u Úřadu vlády pietní místo. Během pondělka a úterka nosili na nábřeží E. Beneše svíčky. „Včera jsme byli v pěti, dnes nás bylo sto padesát a bylo by fajn, kdyby nás zítra bylo pět set, ve čtvrtek pět tisíc a o víkendu moc. Pojďme to udělat pro toho člověka,“ hecoval Vrabel v úterý večer své sledující.

3. listopadu 2022 v 11:00 Čas čtení 5:23 Byznysové nápady, které vydělaly celebritám miliardy korun. Kdo prodává šampaňské a kdo vsadil na maso? Byznysové nápady, které vydělaly celebritám miliardy korun. Kdo prodává šampaňské a kdo vsadil na maso?

Pohřeb by měl být veřejný

Během pokládání své svíčky nezapomněl Vrabel pronést pár slov na video na svou facebookovou stránku. Zároveň k tomu promlouval i do vysílání TV Raptor a Leon TV, které slaví úspěch zejména u lidí podporujících českou dezinformační scénu. 

„Je tady člověk, který tady položil svůj život. Moc o něm ale nevíme,“ začal svou řeč Vrabel. „Víme, že tu dva týdny chodil s transparentem, že na něm byla nějaká protivládní hesla, a víme, že včera nepřišel s transparentem, ale se zbraní,“ dodal s tím, že média a vláda na toto téma prakticky uvalily embargo.

Demonstranti také tvrdí, že ti, kteří monitorovali okolí vládní budovy, vědí, o koho se jednalo a s jakým transparentem muž chodil protestovat i co na něm bylo, ale nechtěli jim to prý říct.

Během vysílání se lidé kolem Vrabela shodli, že by vláda měla o tomto činu více hovořit a nejezdit na Ukrajinu „na dovolenou“. Taktéž by podle nich měl proběhnout veřejný pohřeb, který by sloužil jako další možnost k projevení nesouhlasu s vládou Petra Fialy (ODS). 

Domů
Sdílet
Diskuse