Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. listopadu 2022 14:14
Čas čtení 1:18

Příběh Harmonie-Rose Allen: Nebyl jí ani rok, když přišla o ruce i nohy. Dnes se věnuje gymnastice

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Příběh Harmonie-Rose Allen: Nebyl jí ani rok, když přišla o ruce i nohy. Dnes se věnuje gymnastice
Zdroj: Getty Images

Harmonie-Rose Allen je nejmladším člověkem, který chodí pomocí bionických nohou se speciálním mikroprocesorem.

Je jí teprve osm let, prožila si ale mnohé a její příběh plný statečnosti a odhodlání inspiruje a dojímá celý svět. Řeč je o Harmonii-Rose Allen z britského Bathu. Nebyl jí ani rok, když onemocněla meningitidou. Tehdy Harmonii-Rose dávali lékaři desetiprocentní šanci na přežití.

Porazila lékařské prognózy

Když bylo Harmonii-Rose deset měsíců, objevil se u ní zánět mozkových blan. Dívku převezli do nemocnice ve velmi špatném stavu. Sepse jí trvale poškodila ruce, nohy a špičku nosu. Lékaři neměli jinou možnost, než je amputovat. Harmonie-Rose ale zabojovala, a i když jí lékaři nedávali velké šance, zvládla se zotavit.

Dnes je Harmonii-Rose osm let. Za sebou má více než deset operací, a přestože podle lékařů už nikdy neměla běhat, skákat, kreslit nebo plavat, nic z toho není pro dívku překážkou. Kromě toho se věnuje také svému nejmilovanějšímu koníčku –⁠ gymnastice.

Když jí byly tři roky, začala chodit pomocí bionických nohou, zúčastnila se i maratonu. Je nejmladším člověkem, který používá speciální protézy vybavené koleny s mikroprocesorem. Vnitřní počítač tak neustále monitoruje dívčiny pohyby a provádí úpravy, které jí pomáhají při chůzi a sezení. Harmonii-Rose navíc pomáhá její asistenční pes.

Zánět mozkových blan neboli meningitida je vážné onemocnění, které může mít závažnou prognózu. Mozkové blány pokrývají nejen mozek, ale i míchu. Původcem onemocnění může být virus, bakterie, případně jiné mikroorganismy.
Nezralá dětská imunita neumí dostatečně rozpoznat a zničit opouzdřené bakterie, proto jsou zejména malé děti ohrožené závažným průběhem bakteriálních meningitid. Mezi nejobávanější bakteriální původce meningitidy patří Neisseria meningitidis, která infikuje pouze člověka. Mezi projevy meningokoka v těle patří těžký hnisavý zánět mozkových blan nebo prudce probíhající sepse (otrava krve), což je nejzávažnější a těžko léčitelný stav.
3. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 5:23 Byznysové nápady, které vydělaly celebritám miliardy korun. Kdo prodává šampaňské a kdo vsadil na maso? Byznysové nápady, které vydělaly celebritám miliardy korun. Kdo prodává šampaňské a kdo vsadil na maso?

Malá Harmonie-Rose je inspirací pro celý svět, ale i pro své blízké. „Nevěřili jsme, že se toho dočkáme. Chceme oslavovat každý den, kdy se jí daří vzdorovat všem překážkám. Je to náš malý zázrak a inspirace. Bojovala za to, aby tu mohla zůstat se svou rodinou, za to jsme jí všichni moc vděční,“ řekla dívčina matka Freya.

Domů
Sdílet
Diskuse