Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
4. listopadu 2022 15:25
Čas čtení 0:54

Rusko hrozí dezertérům smrtí, tvrdí Anglie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko hrozí dezertérům smrtí, tvrdí Anglie
Zdroj: TASR/Alexei Ivanov/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Jednotky mají po varování údajně dezertéry zastřelit.

Ruská armáda podle ministerstva obrany Spojeného království nasazuje na Ukrajině blokační jednotky. Ty mají bránit prchajícím ruským vojákům v útěku pod pohrůžkou smrti. Podle Británie se jedná o příklad nízké morálky vojáků agresora. Ve čtvrtek mělo podle ukrajinského generálního štábu na frontě armády padnout přes 800 ruských vojáků. Informoval o tom ve facebookovém příspěvku.

Rusko se snaží udržet své vojáky na poli za každou cenu. Blokační jednotky mají pod hrozbou zastřelení znemožňovat jakékoliv útěky svých ozbrojenců. „Ruští generálové pravděpodobně chtějí, aby jejich velitelé použili zbraně proti dezertérům, včetně možného povolení střelby k zabití těchto dezertérů po vyslovení varování. Generálové také pravděpodobně chtěli udržet obranné pozice až do smrti,“ informuje britské ministerstvo obrany s odvoláním na zpravodajské služby.

Vojáci přitom podle všeho nejsou v dominantní pozici. Podle ukrajinské armády jich za uplynulý den zemřelo 840. Zlikvidováno bylo podle publikovaných statistik přes 74 tisíc osob, 5580 obrněných vozidel a přes dvě stovky protiletadlových systémů. Informace se ale doposud nepodařilo nezávisle ověřit.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Ruská armáda se momentálně stahuje z Chersonské oblasti. Podle zástupce města pro okupaci Kirilla Stremousova se ale může jednat i o ruskou taktiku. K tomu, že by měla být Ukrajina na pozoru, se ale přiklání i tamní vojenské velitelství.

Domů
Sdílet
Diskuse