Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. listopadu 2022 15:59
Čas čtení 0:51

Mariah Carey dostala předčasný vánoční dárek. Textař stáhl žalobu za hit All I Want for Christmas Is You

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mariah Carey dostala předčasný vánoční dárek. Textař stáhl žalobu za hit All I Want for Christmas Is You
Zdroj: Wikimedia Commons / Raph_PH

Textař Andy Stone po zpěvačce původně žádal dvacet milionů dolarů za údajné porušení autorských práv.

Textař Andy Stone stáhl žalobu, v níž zpěvačku Mariah Carey vinil za porušení autorských práv. Konkrétně šlo o její nejznámější hit All I Want for Christmas Is You z roku 1994. Stone uvedl, že byl spoluautorem písně se stejným názvem z roku 1989 a zpěvačka jen využila popularity této písně. O stažení žaloby informoval časopis Rolling Stone.

Stone žádal dvacet milionů dolarů

Stone podal žalobu v červnu letošního roku. Tvrdil v ní, že se Mariah Carey, spoluautor písně Walter Afanasieff a vydavatelství Sony Music Enternainment vědomě, dobrovolně a záměrně podíleli na porušení autorských práv jeho stejnojmenné písně All I Want for Christmas Is You z roku 1989. Tu vydal pod pseudonymem Vince Vance s kapelou Vince Vance & the Valiants. 

Dodal, že o šest let později vydaná skladba jen využila popularity a jedinečného stylu jeho písně, přestože oba songy mají zcela odlišnou melodii i text. Stone podal žalobu kvůli shodnému názvu. Argumentoval tím, že jeho píseň vznikla dříve a že by měl mít na název autorská práva. Po zpěvačce žádal odškodné ve výši nejméně 20 milionů dolarů. Nyní ale soudu poslal žádost o stažení žaloby. 

Podle Rolling Stone by textař s žalobou zřejmě neuspěl. Verzí se shodným názvem totiž existuje ještě víc, konkrétně 177. A některé jsou dokonce starší než verze od Vince Vance & the Valiants. 

Domů
Sdílet
Diskuse