Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
5. listopadu 2022 8:27
Čas čtení 0:57

Rusko chce Ukrajinu nalákat do zákopové války. Putin vyzývá obyvatele Chersonu, aby opustili své byty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko chce Ukrajinu nalákat do zákopové války. Putin vyzývá obyvatele Chersonu, aby opustili své byty
Zdroj: TASR/AP

K evakuaci vyzval také Vladimir Putin. Ruské síly se pravděpodobně připravují na boje proti ukrajinské armádě přímo v ulicích.

Ruská armáda se zřejmě připravuje na intenzivní boje v městském prostředí Chersonu. Její vojáci nutí ukrajinské civilisty odejít ze svých bytů v okupovaném hlavním městě Chersonské oblasti. Podle místních se do nich následně sami stěhují. Ruské úřady v obsazeném městě na břehu Dněpru naléhají na ukrajinské civilisty, aby své bydliště opustili. Informuje o tom TASR.

Ruští vojáci údajně chodí také ode dveří ke dveřím, kontrolují vlastnické smlouvy a nutí obyvatele okamžitě odejít, pokud nemohou dokázat vlastnictví bytu. Podle místního obyvatele Konstantina „je jasné, že se připravují na boje proti ukrajinské armádě uvnitř města“.

Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Ruský prezident Vladimir Putin podle The Guardian varoval, že civilisté stále žijící v ukrajinské provincii Cherson, o které Rusko v září prohlásilo, že ji anektovalo, musí být „evakuováni“ z konfliktní zóny.


Informace o strategii ruských vojáků rozmisťujících se po celém Chersonu naznačují, že Rusko se připravuje na intenzivní boje v městském prostředí, přičemž očekává úspěšný ukrajinský postup. Ukrajinské ostřelování již z taktických důvodů odřízlo od zásobování a potravin. Náměstek šéfa proruské okupační správy v Chersonské oblasti Kirill Stremousov zopakoval výzvy civilistům, aby odešli na druhý břeh řeky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že Rusové chtějí do města ukrajinskou armádu vlákat a vést proti ní „zákopovou válku“. Ruské pokusy přesvědčit civilisty, aby se přesunuli hlouběji na území kontrolované Rusy, označil za „divadlo“. Cherson je dnes největší městská oblast na Ukrajině pod ruskou okupací.

Domů
Sdílet
Diskuse