Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Patočková
9. listopadu 2022 8:04
Čas čtení 0:42

Spojené státy si volí politickou budoucnost. První výsledky jsou tu a jsou velmi těsné

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Spojené státy si volí politickou budoucnost. První výsledky jsou tu a jsou velmi těsné
Zdroj: Unsplash/Robert Linder

V sázce těchto voleb je kontrola nad oběma komorami Kongresu, přičemž Republikánská strana aktuálně potřebuje zisk pouhého jednoho křesla, aby vyhrála Senát, a pěti křesel, aby vyhrála Sněmovnu reprezentantů. Výsledky jsou ale nečekaně velmi těsné.

V úterý začalo sčítání hlasů v amerických volbách do Kongresu, takzvaných midterms. Američané rozhodují o tom, kdo bude nově ve Sněmovně reprezentantů a třetině Senátu a jak si republikáni s demokraty rozdělí moc. K nadpoloviční většině potřebuje strana ve Sněmovně 218 mandátů. 

V současné chvíli zatím ve Sněmovně reprezentantů vedou republikáni se 196 mandáty. Výsledky zatím přičítají demokratům 169 mandátů. V Senátu to ze zatím sečtených hlasů vychází na 48 demokratických křesel a 47 republikánských. Zbývá šest křesel, která rozhodnou o ovládnutí Sněmovny reprezentantů. Na rozhodnutí je tak nyní ještě příliš brzy. Šest mandátů, včetně těch v Georgii a Arizoně, ještě nebylo odhadnuto.

V sázce těchto voleb je kontrola nad oběma komorami Kongresu, přičemž Republikánská strana potřebuje čistý zisk pouhého jednoho křesla, aby vyhrála Senát, a pěti křesel, aby vyhrála Sněmovnu reprezentantů. Čekalo se drtivé vítězství republikánů, takové predikce se ale podle průběžných výsledků nenaplnily. Demokraté také udrželi pozice v silných státech, jako je New York nebo Kalifornie. 

V USA se také rozhoduje o guvernérech, státních tajemnících a generálních prokurátorech. 

O dalších výsledcích voleb tě budeme informovat.

Domů
Sdílet
Diskuse