Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 v 18:50
Čas čtení 0:51

Projdi se virtuálně největší pyramidou v Egyptě, přenese tě tam nový unikátní projekt

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Projdi se virtuálně největší pyramidou v Egyptě, přenese tě tam nový unikátní projekt
Zdroj: Unsplash/Joshua Michaels/volně k užití

Projekt vznikl už v roce 2011 a od té doby se rozrůstá.

Toužil*a jsi vždycky po návštěvě komplexu staroegyptských monumentů v egyptské Gíze, kterým dominují tři pyramidové komplexy a Velká sfinga? Přestože osobní zážitek zřejmě nic nenahradí, mezinárodní tým přišel s možností interaktivního poznávání památky UNESCO z pohodlí domova. 

Virtuálně s průvodcem i bez 

Projekt Gíza je pravděpodobně největším digitálním archivem materiálů z Gízy na světě. Mezinárodní iniciativa se sídlem v Harvardu vznikla v roce 2011, od té doby shromažďuje a spravuje záznamy o jedné z nejznámějších archeologických lokalit na světě, nejen o pyramidách, ale i o pohřebištích a dalších okolních místech. Tyto záznamy následně využívá mimo jiné k vytvoření 3D a dalších modelových rekonstrukcí. 

Aktuálně Projekt Gíza nabízí k digitální návštěvě více než dvacet hrobek a památek, desítky jich má ještě před sebou. Podívat se tak můžeš do Cheopsovy pyramidy, která je největší pyramidou v Egyptě, hrobky královny Meresanch III. a řady dalších památných míst. K dispozici jsou také 3D modely.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Web navíc nabízí hned několik variant. Památky si mohou lidé virtuálně prozkoumat sami. Další možností je využít prohlídku s průvodcem, během které jsou jim dostupné i informace o právě prohlížené památce. Dá se zarezervovat také privátní průvodce přes platformu Zoom.

Domů
Sdílet
Diskuse