Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 18:50
Čas čtení 0:51

Projdi se virtuálně největší pyramidou v Egyptě, přenese tě tam nový unikátní projekt

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Projdi se virtuálně největší pyramidou v Egyptě, přenese tě tam nový unikátní projekt
Zdroj: Unsplash/Joshua Michaels/volně k užití

Projekt vznikl už v roce 2011 a od té doby se rozrůstá.

Toužil*a jsi vždycky po návštěvě komplexu staroegyptských monumentů v egyptské Gíze, kterým dominují tři pyramidové komplexy a Velká sfinga? Přestože osobní zážitek zřejmě nic nenahradí, mezinárodní tým přišel s možností interaktivního poznávání památky UNESCO z pohodlí domova. 

Virtuálně s průvodcem i bez 

Projekt Gíza je pravděpodobně největším digitálním archivem materiálů z Gízy na světě. Mezinárodní iniciativa se sídlem v Harvardu vznikla v roce 2011, od té doby shromažďuje a spravuje záznamy o jedné z nejznámějších archeologických lokalit na světě, nejen o pyramidách, ale i o pohřebištích a dalších okolních místech. Tyto záznamy následně využívá mimo jiné k vytvoření 3D a dalších modelových rekonstrukcí. 

Aktuálně Projekt Gíza nabízí k digitální návštěvě více než dvacet hrobek a památek, desítky jich má ještě před sebou. Podívat se tak můžeš do Cheopsovy pyramidy, která je největší pyramidou v Egyptě, hrobky královny Meresanch III. a řady dalších památných míst. K dispozici jsou také 3D modely.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Web navíc nabízí hned několik variant. Památky si mohou lidé virtuálně prozkoumat sami. Další možností je využít prohlídku s průvodcem, během které jsou jim dostupné i informace o právě prohlížené památce. Dá se zarezervovat také privátní průvodce přes platformu Zoom.

Zpět
Sdílet
Diskuse