Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. listopadu 2022 17:30
Čas čtení 6:37
Tímea Krauszová

Ženám slibovali 15minutové orgasmy, z rozkoše se ale vyklubala sekta. Toto je příběh firmy OneTaste

Ženám slibovali 15minutové orgasmy, z rozkoše se ale vyklubala sekta. Toto je příběh firmy OneTaste
Zdroj: Netflix
ZAJÍMAVOSTI NETFLIX NETFLIX FILMY
Uložit Uložené

Novinka na Netflixu se věnuje firmě, kterou média žertovně označovala za sektu. Dokud se nezjistilo, že sektářské praktiky opravdu využívá.

Nicole Daedone slibovala ženám patnáctiminutové orgasmy. V San Francisku založila firmu OneTaste, která se za několik let stala světovým fenoménem. Jádrem jejího učení byla tzv. „orgasmická meditace“, kterou na kurzech a workshopech za nemalé peníze učila obrovské množství lidí. Daedone dokonce o své práci přednášela na konferenci TED, kde mluvila o orgasmu jako o léku, a rozdávala desítky rozhovorů pro média.

Bývalí zaměstnanci společnosti OneTaste však říkají, že ne všechno ve firmě bylo o rozkoši. Hovoří o vymývání mozků, manipulaci, zadlužení a sexuálním vykořisťování. 

Příběh o společnosti, která navenek působí jako obyčejný podnik, ale uvnitř používá sektářské praktiky, zpracoval do dokumentárního filmu Netflix. Pod názvem Orgasm Inc. vyšel 5. listopadu 2022.

Tvůrci využívají dosud nepublikované záznamy z akcí, které firma organizovala. Zaměřují se na vyšetřování, které vůči firmě vede FBI pro podezření ze sexuálního vykořisťování, z prostituce či porušování práv zaměstnanců. Součástí dokumentu jsou i výpovědi lidí, kteří se dostali do dluhů, ztratili kontakt s příbuznými nebo někdo jim blízký zažil znásilnění, které zorganizovala firma.

Pokud tě zajímají dokumenty a další filmy a seriály z dílny Netflixu, klikni sem.

Orgasmická meditace měla lidi osvobodit

Nicole Daedone založila OneTaste v roce 2005 v San Francisku. Její firma se od začátku zaměřovala na wellness a vzdělávání v oblasti sexuality. Aktivity, kde se dalo seznámit, byly oblíbené zejména u lidí ze Silicon Valley, kterým se kvůli kariéře či společenské stydlivosti nedařilo navázat vztah. Středobodem pozornosti byla orgasmická meditace, OM, která měla členům pomoci na cestě za mentální, fyzickou i emocionální svobodou.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

OM je podle společnosti OneTaste jedinečným cvičením, které spojuje všímavost (mindfulness) s orgasmem. Podle zakladatelky Nicole Daedone termín pochází z buddhistických a tantrických tradic a spojuje sexuální stimulaci s meditací. Po svém vystoupení na TED konferenci v roce 2011 se Daedone podařilo získat i investory a celebrity, které začaly firmu podporovat. Mezi nimi i Gwyneth Paltrow, která se wellness i sexualitě věnuje dodnes ve své firmě Goop.

Do roku 2018 se osobních akcí zúčastnilo více než 35 tisíc lidí a více než 16 tisíc se zapsalo na kurzy a workshopy. Více než tisíc prošlo i koučinkovým programem a desítky tisíc lidí z celého světa se díky online lekcím naučily orgasmicky meditovat. Rok 2018 byl však zlomový.

Bloomberg Businessweek totiž zveřejnil rozsáhlý článek, ve kterém bývalí členové vypovídají o všem, co jim společnost OneTaste vzala. Byli to přátelé a blízcí, peníze, samostatnost, schopnost logicky přemýšlet a v neposlední řadě i možnost (někdy dokonce i schopnost) odmítnout sexuální aktivity. Mluví o sexu z donucení či o manželstvích, které uzavřeli v sektářském deliriu. Báli se odejít, ale členství ve OneTaste je ničilo.

Doporučeno
Principles of Pleasure na Netflixu bez studu mluví o ženské rozkoši. Na tento seriál by se měl podívat každý mladý člověk Principles of Pleasure na Netflixu bez studu mluví o ženské rozkoši. Na tento seriál by se měl podívat každý mladý člověk 30. března 2022 14:30

Orgasmus jako lék

Na úvodních, často bezplatných akcích firmy OneTaste prezentovali OM i přímo před diváky. Znamená to, že nějaká žena, někdy právě Nicole Daedone, se před plným publikem svlékla, lehla si, roztáhla nohy a nechala si 15 minut stimulovat klitoris mužem, se kterým většinou nebyla v romantickém vztahu. „Meditovali“ obvykle členové firmy.

Po skončení ukázky meditace mluvili obchodní zástupci firmy o dalších – již placených – akcích, na kterých se mohou lidé naučit o OM více. Aktéři zůstávali na pódiu, někdy o OM mluvila i samotná Daedone poté, co ji lidem (na sobě) ukázala. Na pódiu, ale i v rozhovorech pro média z ní vyzařovala naprostá spokojenost, která lidi dokázala obelhat.

netflix orgasm inc, nicole daedone
Zdroj: Netflix/Orgasm Inc.

Postupem času, jak se stávala slavnější, začala mluvit i o traumatech z dětství. Její otec byl odsouzen za sexuální zneužívání dětí, hnutí #MeToo se pomalu rozbíhalo, ale Daedone o sexuálním násilí mluvila odlehčeně. Říká, že její otec měl více dimenzí, než kolik svět dokázal snést. Tato rétorika se přenesla na veškeré učení: pokud ji z něčeho nelegálního začali podezřívat, nepřestala s tím, jen to dělala v tajnosti, protože „svět na to nebyl připraven“, ale ona ve skutečnosti věděla, že to je správné. Podobně vnímala i otcovy násilné projevy.

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Učení OneTaste podle bývalých členů říkalo, že muži mají v sobě něco divokého. V dokumentu to nazývají bestií, kterou musí muži čas od času vypustit. Ženy by to měly přijímat a nebránit se. Takovým způsobem firma zlehčovala sexuální násilí a stíraly se hranice mezi aktivitami se souhlasem a bez něj.

Mnozí říkají, že se cítili být pod tlakem a byli donuceni k některým aktivitám. Jedna respondentka v dokumentu dokonce mluví o sestře, kterou na objednávku firmy znásilnili náhodně vybraní muži z Tinderu poté, co odmítla některé aktivity v rámci firmy. Chtěli jí tím pomoci zbavit se zábran. Učení OneTaste často vedení zneužívalo k manipulaci: při sexu, kvůli penězům, při vyžadování poslušnosti.

Navzdory těmto praktikám mnozí neodcházeli nebo nedokázali odejít. „Bylo to jako náboženství. Orgasmus byl Bůh a Nicole byla jako Ježíš nebo Mohamed,“ řekl pro Bloomberg Hamza Tayeb, bývalý člen společnosti OneTaste, kterého po čase „vysvětili knězem orgasmu“. Probíhalo to během tzv. magické školy, pětidenního pobytu s cenou 6 500 dolarů. Zúčastnilo se ho asi sto lidí, několik členů a členek tehdy dostalo titul knězů a kněžek. 

netflix orgasm inc, nicole daedone
Zdroj: Netflix/Orgasm Inc.

Zmanipulovaní a zadlužení

Někteří členové se však pod vlivem manipulačních prodejních technik, bagatelizování a emocionálního nátlaku zadlužili. Peníze na kurzy a jiné aktivity si půjčovali nebo využívali kreditní karty. Vtáhla je do toho právě Daedone, jejíž podmanivé charisma dokázalo lidi přečíst a okouzlit.

Firma přistupovala manipulativně k penězům i sexu: pokud si například někdo nemohl dovolit zaplatit za další nástavbu kurzů, dopomoci mohl někdo jiný. Obvykle šlo o dobře vydělávající lidi z technologického odvětví, kteří zaplatili vstupné i za někoho jiného – v naději na protislužbu.

Doporučeno
Nádherný mužský orgasmus a sexuální terapie, která pomůže lesbickému páru. Stojí seriál Sex, Love & Goop za tvůj čas? Nádherný mužský orgasmus a sexuální terapie, která pomůže lesbickému páru. Stojí seriál Sex, Love & Goop za tvůj čas? 22. října 2021 18:30

Podle zkušeností některých členů ve firmě využívali flirtování a sex k tomu, aby zlákali emocionálně zranitelné lidi. Naučili zaměstnance pracovat levně, nebo dokonce zadarmo: protože to byl projev věrnosti a protože peníze byly jen překážkou na cestě za orgasmem.

Z článku Bloomberg vyplývá, že zaměstnanci někdy měli sex i s klienty, a to z vypočítavosti.

Kolik stály kurzy OneTaste v době, kdy vyšel článek v Bloombergu:
– víkendový kurz: 499 $
– vzdělávací pobyt: 4 000 $
– koučinkový program: 12 000 $
– intenzivní program: 16 000 $
– celoroční členství (vstup na všechny akce): 60 000 $

Ptáš se, proč by lidé tyto peníze vyhodili za víkend strávený masturbováním? Mnozí našli ve OneTastu silná pouta v podobě přátelství i partnerství. Mnohé ženy zde zažily svůj první orgasmus, mnozí lidé se zde poprvé cítili přijati.

Počáteční love bombing – bombardování projevy lásky a náklonností jako praktiky manipulátorů – vedl téměř až k závislosti. V případě, že lidé vyjádřili pochybnosti nebo odmítli zaplatit za další kurz, chladnokrevně je od zdroje „lásky“ odřízli. Většina se poté vrátila, připravená zaplatit i za cenu velkých dluhů, protože chtěla znovu zažít pocit přijetí.

Daedone tedy našla způsob, jak ze zpočátku malého startupu vytvořit vydělávající firmu. Tržby společnosti se pohybovaly v milionech ročně.

Co říká o orgasmické meditaci věda

Americká neurovědkyně Nicole Prause se ve svém výzkumu věnovala právě párům praktikujícím OM, přičemž studovala jak mozek muže, který stimuloval ženu, tak mozek ženy, která prožívala stimulaci.

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Podle dosavadních výsledků má tato forma meditace schopnost vytvořit silnější pouto mezi partnery. Ve výsledku se lidé cítí vzájemně bližšími, přičemž tento efekt se výzkumnici podařilo potvrdit i u dvojic, které nejsou v milostném vztahu. „Už dlouho víme, že společně prožívané pozitivní a vzrušující zážitky zvyšují partnerskou blízkost, a toto nám přináší dodatečné informace o komponentech těch důležitých zkušeností,“ řekla pro PsyPost.

V rozhovoru pro televizní show Today řekla, že v budoucnu by lékaři mohli sexuální stimulaci dokonce i předepisovat. Pomoci by mohla například při léčbě bolestí. 

Pracovala se 125 páry, které však už s OM měly zkušenosti. OneTaste totiž podobné výzkumy podporuje přes svou nadaci. Daedone byla již od začátku přesvědčena, že OM má reálné zdravotní benefity a zlepšuje kvalitu života, chtěla to ovšem dokázat i vědecky. Na rozsáhlejší studie, kterých by se zúčastnili i lidé, kteří OM nikdy dříve nevyužívali, se stále čeká.

Kde je Daedone dnes?

Daedone v roce 2016 odstoupila z pozice CEO a o rok později prodala svůj podíl ve firmě jiným třem členům společnosti OneTaste. Nadále je však její součástí, přestože firma prošla rebrandingem a dnes se nazývá The Institute of Om (Institut OM, tedy orgasmické meditace). Daedone žije v zahraničí a mimo dosah médií. Najala si krizovou manažerku, která jí pomáhala s PR, a podle dokumentu píše knihu aforismů inspirovanou indickou tradicí. 

V dubnu 2022 obvinila britskou stanici BBC z poškození jména kvůli sérii podcastů The Orgasm Cult, ve které se tvůrci věnovali firmě OneTaste. FBI o federálním vyšetřování nevydala žádné prohlášení, proto není jasné, v jaké fázi se případ nachází.

Bývalí studenti OM Netflix zažalovali

Část bývalých členů společnosti OneTaste streamingovou platformu zažalovala ve snaze zabránit zveřejnění dokumentu. Podle Rolling Stone jde o 14 členů, kteří tvrdí, že v dokumentu tvůrci zneužívají odcizené nahrávky z jejich tréninků, čímž porušují jejich právo na soukromí a spojují je s „údajným“ kriminálním chováním ve firmě.

Doporučeno
Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film 7. března 2024 17:31

Jeden z anonymních žalobců byl součástí společnosti OneTaste od roku 2013 do roku 2016. Přestože členové podepsali souhlas s nahráváním pro budoucí školení ve firmě, nesouhlasili s tím, aby se nahrávky distribuovaly veřejně. Podle jeho slov ani samotné skupinové lekce nezačaly dříve, než byla zajištěna diskrétnost.

Podle jejich právníka jde o obyčejné lidi, kteří se zúčastnili soukromých hodin v přesvědčení, že nahrávky zůstanou důvěrné. „Nikdy nesouhlasili s tím, aby Netflix použil jejich fotky, a nechtějí v tom [dokumentu] být,“ řekl pro Rolling Stone.

netflix orgasm inc, nicole daedone
Zdroj: Netflix/Orgasm Inc.

Zlehčování sexuálního násilí je realitou i dnes

Daedone opakovaně zlehčovala znásilnění, a dokonce i sexuální zneužívání dětí, za které jejího otce odsoudili. V době její největší slávy se hnutí #MeToo teprve rozbíhalo, ale její slova už tehdy ranila mnoho obětí, které násilí prožily.

Na online fórech se i dnes setkávají převážně muži, kteří zlehčují sexuální násilí. Radikalizují se proti feminismu, podporují se v misogynii a tvrdí, že ženy to se svými žádostmi o rovnost či respektování souhlasu přehánějí.

Obrovskou komunitu takto smýšlejících lidí kolem sebe vybudoval Andrew Tate, kterého obdivují zejména mladí chlapci. Tate prostřednictvím svých fanoušků rozšiřuje názory, které mnozí označují za ztělesnění toxické maskulinity a vymývání mozků, agresivně se vyjadřuje o ženách a v hlavách mladých mužů formuje ideu „pořádného chlapa“. Tyto postoje přitom v posledních týdnech začal na Slovensku aktivně šířit Filip Sulík na Instagramu. Takové projevy mohou podle odbornice jednou vyústit i do sexuálního násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse