Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
16. listopadu 2022 8:40
Čas čtení 1:45

Raketa, která zasáhla Polsko, byla zřejmě odpálena z Ukrajiny, tvrdí USA

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Raketa, která zasáhla Polsko, byla zřejmě odpálena z Ukrajiny, tvrdí USA
Zdroj: TASR/AP

Podle amerických představitelů hodnocení naznačuje, že raketu, která dopadla na Polsko, vypálily ukrajinské síly na přilétající ruskou raketu.

V úterý kolem sedmé hodiny večer dopadla na území Polska ruská raketa. O život přišli dva lidé. O dění jsme tě informovali v online reportáži, teď ti přinášíme shrnutí aktuálních informací. 

USA: Raketu mohly odpálit ukrajinské síly, když mířily na ruskou střelu

Lídři skupiny G7 a NATO se ve středu sešli v dějišti summitu G20 na mimořádné schůzce, aby prodiskutovali incident, který se odehrál v úterý odpoledne v obci Przewodów nedaleko hranic s Ukrajinou. Podle prezidenta Spojených států Joea Bidena je nepravděpodobné, že by byla raketa odpálena z území Ruska. Odvolal se na trajektorii vypálené rakety. 

Doplnil, že spojenci Polsko při vyšetřování okolností incidentu podpoří. Až přesně zjistí, co se stalo, rozhodnou o dalších krocích.

Podle nejnovějších zpráv mohly raketu, která dopadla na Polsko, vypálit ukrajinské síly na přilétající ruskou raketu. Informuje o tom BBC s odvoláním na americké činitele, podle nichž tuto informaci naznačuje předběžné hodnocení. Úředníci, kteří nejsou oprávněni o této záležitosti veřejně hovořit, hovořili s agenturou AP pod podmínkou zachování anonymity.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Ruské ministerstvo obrany zprávy o údajném dopadu dvou ruských raket v Polsku popřelo. Označilo je za úmyslnou provokaci s cílem vyhrotit situaci. „Ruské zbraně nezasáhly žádné cíle v blízkosti ukrajinsko-polské hranice,“píše se v prohlášení, které ministerstvo zveřejnilo na sociální síti Telegram.

Polský premiér vyzval ke klidu

Polský premiér Mateusz Morawiecki v noci vyzval obyvatele Polska, aby zachovali klid. 

Apeloval na občany, aby byli opatrní, obezřetní a nenechali se zmanipulovat. Obrátil se i na politické strany a požádal je, aby se chovaly zodpovědně a byly jednotné. „Chaos je zbraň, kterou Rusko používá. Nemůžeme podlehnout manipulaci a falešným zprávám. Buďme obezřetní,“ uvedl.

Potvrdil, že Polsko zatím neaktivovalo článek 4 Severoatlantické smlouvy. Tato možnost ale i nadále zůstává na stole. O tom, co znamená aktivace článku 4 a co může znamenat výbuch v Polsku pro Severoatlantickou alianci, jsme pro tebe sepsali v tomto článku. Polsko nyní podle něj analyzuje situaci a zůstává v jednání se spojenci. 

CNN: NATO raketu monitorovala

Letadlo NATO letící v úterý nad polským vzdušným prostorem monitorovalo i pohyb rakety, která později dopadla na polské území. Pro americkou zpravodajskou televizi CNN to řekl nejmenovaný vojenský představitel Aliance. Příslušné záznamy byly podle zdroje poskytnuty i Polsku.

Šéf NATO Jens Stoltenberg mezitím svolal na středu mimořádné setkání s velvyslanci členských států NATO.

Domů
Sdílet
Diskuse