Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
22. listopadu 2022 9:44
Čas čtení 2:49

MS v Kataru 2022: Argentina s Messim dnes vyzve Saúdskou Arábii, posledním mistrům světa z Francie se postaví Austrálie

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
MS v Kataru 2022: Argentina s Messim dnes vyzve Saúdskou Arábii, posledním mistrům světa z Francie se postaví Austrálie
Zdroj: Getty Images/Mohamed Farag

Fotbalové mistrovství světa v Kataru dnes poprvé začíná už dopoledne. A zrovna zápasem Argentiny se Saúdskou Arábií, který by ti neměl uniknout.

Mistrovství světa v Kataru pokračuje dnem, kdy se poprvé na hřišti představí další superhvězdy. Už dopoledne se v sestavě Argentiny představí útočník Paris St. Germain Lionel Messi, na nějž se těší většina fanoušků, a to v prvním zápase skupiny C proti Saúdské Arábii. Den uzavře další zajímavý zápas posledních mistrů světa z Francie proti Austrálii.  

21. listopadu 2022 20:07 Čas čtení 1:07 Evropské fotbalové týmy se pod pohrůžkou vyloučení z MS v Kataru vzdaly duhových pásek Evropské fotbalové týmy se pod pohrůžkou vyloučení z MS v Kataru vzdaly duhových pásek

Dnešním dnem se oficiálně plně naplní kapacity pro počet zápasů v rámci základních skupin turnaje, které budou hned čtyři. Proto je nutné začít věnovat pozornost mistrovství hned dopoledne, první zápas začíná již od 11:00. Poprvé se to bude týkat právě silných Argentinců, které vyzve Saúdská Arábie.

Argentina – Saúdská Arábie, 22. 11., 11:00

První zápas skupiny C nejspíš rádi zhlédnou i fanoušci, kteří se o světový fotbal úplně nezajímají. Důvodem je hvězdný člen kádru z Jižní Ameriky, útočník Paris St. Germain Lionel Messi, který podle všech prognóz stane v čele týmu. V ofenzivním snažení proti pravděpodobnému outsiderovi skupiny by mu měly pomoci další hvězdy Lautaro Martínez a Ángel Di María.

Tým trenéra Scaloniho si brousí zuby na triumf, který nepřišel již 28 let. Vzhledem k loňskému triumfu v rámci Copa América a letošním vítězství Finalissima snad nebyly šance blíž. Navíc se nedá vyloučit, že Messi, fotbalová ikona, nebude chtít v dalších 4 letech ukončit svou bohatou kariéru, jelikož nynější turnaj pro něj může být posledním. Argentina tak snad i v dnešním zápase naváže na šňůru 36 zápasů bez porážky.

Dánsko–Tunisko, 22. 11., 14:00

V prvním zápase skupiny D v Al Rayyanu vyzve rozjeté Dánsko výběr z Tuniska. Oba celky se na mistrovství světa objeví pošesté, každý z nich však v diametrálně odlišné situaci. Zatímco neohrožení Dánové propluli kvalifikací takřka bez chybičky a z 10 zápasů vyhráli devět, Tunisané kapitulovali v 15 zápasech hned devětkrát. 

Navíc by v tomto zápase mohla padnout první kontroverzní žlutá karta, která v již tak kontroverzím protknutém turnaji ještě nepadla. FIFA totiž na přání konzervativní muslimské země zakázala nošení duhových kapitánských pásek One Love na podporu LGBTQ+ komunity, na čemž se před turnajem shodly. V případě, že si některý z kapitánů přesto tuto pásku vezme, by měl od rozhodčího dostat žlutou kartu.

21. listopadu 2022 8:50 Čas čtení 1:10 VIDEO: Komik hodil 10 tisíc liber do drtičky. Je to vzkaz pro Davida Beckhama VIDEO: Komik hodil 10 tisíc liber do drtičky. Je to vzkaz pro Davida Beckhama

Kapitán dánského celku Christian Eriksen však dopředu oznámil, že i v takovém případě si pásku chystá vzít nehledě na důsledky.

Mexiko–Polsko, 22. 11., 16:00

Možná nejbližší účastník mistrovství světa pro českého fotbalového fanouška, Polsko, odstartuje svou pouť základní skupinou C v 16:00 velmi důležitým zápasem s Mexikem, který by mohl rozhodnout o bytí či nebytí ve vyřazovací fázi turnaje. Polský národní tým v čele s Robertem Lewandowským bude chtít vylepšit ne tak dobrou reputaci v turnaji, jelikož se mu často nedaří postoupit ze skupiny.

To Mexiko prozatím postoupilo do play-off ve všech sedmi předchozích pokusech. Ve kvalifikaci navíc ani jednou nepadlo, což z něj dělá minimálně adepta na postup. Co se však odehraje na stadionu 974 v Dauhá, uvidíme až odpoledne.

Zápas se však bez ohledu na výsledek stane historickým. Proč? Jelikož se odehraje na stadionu poskládaném z 974 recyklovaných přepravních kontejnerů, který se po turnaji rozebere a převeze do uruguayského Maldonada. Země totiž usiluje o pořadatelství mistrovství světa v roce 2030, kde by stadion mohl být znovu poskládán.

Francie–Austrálie, 22. 11., 20:00

Souboj posledního držitele poháru pro vítěze mistrovství světa s Austrálií bude hned druhým po sobě jdoucím střetnutím v rámci tohoto turnaje, kdy na sebe celky narazí v úvodním klání. Oba jsou navíc v podobném rozpoložení – Francouzi nebyli spokojení s přípravou v rámci Ligy národů, kdy po mizerném výkonu a pouhém jediném vítězství skoro vypadli z elitní skupiny. Trenér Deschamps má tak poslední šanci přesvědčit a udržet si prestižní místo v reprezentaci, na to však bude potřebovat dokráčet „alespoň do semifinále“.

21. listopadu 2022 16:34 Čas čtení 1:25 Reportérku v Kataru okradli přímo během živého vstupu. Policie jí pak nabídla, že může vybrat trest pro pachatele Reportérku v Kataru okradli přímo během živého vstupu. Policie jí pak nabídla, že může vybrat trest pro pachatele

To Australané mají docela jiné starosti. Pro ně, jakožto pro jeden z nejvýše se držících celků v Asijské federaci, je samozřejmě nutné, aby se dostali na mistrovství světa, už to ale není tak růžové, jak to bývalo. Nyní se již nejedná o první, nýbrž čtvrtý celek Asie, navíc kvalifikace také nebyla povedená. Během zápasu s Francouzi se však určitě budou chtít ukázat.

Světový šampionát v Kataru je prvním mistrovstvím, které se koná v zimě. Doprovází jej spousta kontroverzí spojených s charakterem bohaté, ale zároveň malé konzervativní muslimské země, což z něj dělá historický event. Proč je kontroverzní, jsme ti přinesli v nedávném článku.

20. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 6:24 V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu V Kataru začíná mistrovství světa ve fotbale. Při výstavbě areálu zemřely tisíce imigrantů, fanoušci vyzývají k bojkotu
Domů
Sdílet
Diskuse