Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. listopadu 2022 18:48
Čas čtení 1:13

Obrazem: Na Staroměstském náměstí v Praze stojí vánoční strom, svítit bude v rámci úspor omezeně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Obrazem: Na Staroměstském náměstí v Praze stojí vánoční strom, svítit bude v rámci úspor omezeně
Zdroj: Technologie hlavního města Prahy

Strom se nyní bude zdobit, aby o 1. adventním víkendu mohl rozzářit Prahu.

Vánoční strom pro Prahu je od úterního rána na Staroměstském náměstí. Kácení, převoz i zdobení stromu zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Do hlavního města dorazil strom společně s druhým určeným pro Václavské náměstí z malé obce Mlýny poblíž České Kamenice, kde byly pokáceny v neděli 20. listopadu.

Zdobení zabere několik dní

Strom absolvoval jednu z nejdelších tras vůbec, Mlýny jsou od Prahy vzdálené asi 150 kilometrů. „Přesnou cestu je přitom nutné předem důkladně naplánovat – souprava totiž dosahuje délky 29 metrů, šířky 6 m a váhy okolo 35 tun. Přihlédnout je potřeba i k počasí, které nemusí být vždy nejpříznivější,“uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a doplnil, že převoz stromu proběhl i díky toleranci ostatních řidičů bez komplikací.

vánoční strom, Prahavánoční strom, Prahavánoční strom, Prahavánoční strom, Praha
Zobrazit galerii
(9)

Vánoční strom na Staroměstském náměstí budou až do pátku zdobit zaměstnanci Technologií hlavního města Prahy. „Na základě zkušeností z předchozích let víme, že celý proces zdobení trvá zhruba desítce našich elektromontérů několik dní. Jen si to představte: šest kilometrů dlouhý řetěz s LED světélky, 80 vánočních hvězd ve dvou velikostech, k tomu 170 červených a zlatých koulí, které budou symbolizovat barvy hlavního města, a na vrcholu 2 m vysoká světelná špice,“ popsal podobu letošního stromu místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

Pro světelné dekorace se využije moderní LED osvětlení s minimální spotřebou elektrické energie, kdy se spotřeba stromu nepřiblíží ani spotřebě běžné domácnosti. Přesto bude v rámci úspor omezeno svícení vánočního stromu na interval od 16 hodin do půlnoci.

Ozdobený smrk bude svítit do začátku ledna nového roku. V rámci udržitelného přístupu se stejně jako v předchozích letech zpracuje a najde další využití. „Větve poputují do pražské zoologické zahrady a kmen pak do pražské odborné střední školy, kde z něj vyrobí nábytek nebo jiné užitečné dřevovýrobky. Z loňského stromu studenti vyrobili hmyzí hotel a knihobudky, kterými potěšili dva domovy pro seniory,“ popsal radní pro oblast majetku Jan Chabr. 

Domů
Sdílet
Diskuse