Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2022 18:24
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

Němečtí fotbalisté protestovali v Kataru. Před zápasem s Japonskem si zakryli ústa

Němečtí fotbalisté protestovali v Kataru. Před zápasem s Japonskem si zakryli ústa
Zdroj: TASR/AP Anthony Devlin/Pool
SPORT FOTBAL MS 2022 V KATARU NĚMECKO
Uložit Uložené

Die Mannschaft se během týmového focení rozhodl vyjádřit nesouhlas s rozhodnutím FIFA ohledně duhových pásek a na protest proti němu si zakryl ústa.

Kontroverzní fotbalový šampionát v Kataru vybudil některé osobnosti k protestům, ke kterým se ve středu připojil i německý reprezentační tým. Před zápasem s Japonskem si celá jedenáctka zakryla ústa na protest proti rozhodnutí FIFA, jež těsně před šampionátem na popud katarské vlády zakázala nošení duhových kapitánských pásek na podporu LGBTQ+ lidí. V Kataru je homosexualita trestná. 

Doporučeno
VIDEO: Komik hodil 10 tisíc liber do drtičky. Je to vzkaz pro Davida Beckhama VIDEO: Komik hodil 10 tisíc liber do drtičky. Je to vzkaz pro Davida Beckhama 21. listopadu 2022 8:50
Lidskoprávním i dalším problémům spojeným s fotbalovým mistrovstvím světa v Kataru se věnujeme ve speciálním tématu MS v Kataru 2022.

Kromě urychleného zákazu piva, jejž FIFA uvedla v platnost ani ne 2 dny před začátkem turnaje, přišla i pohrůžka žlutou kartou těm kapitánům týmů, kteří si během zápasu na mistrovství světa v krajně konzervativní muslimské zemi vezmou na ruku duhovou pásku podporující LGBTQ+ lidi.

Nejostřeji proti tomu vystoupil celek Dánska, zejména pak jeho hvězda Christian Eriksen, který prohlásil, že ani žlutá karta jej nezastaví od toho, aby si duhovou pásku vzal. Nakonec ale kapitánskou pásku nesl Simon Kjaer, jenž sice měl v úterním zápase proti Tunisku pásku vyzývající k toleranci, duhová ale nakonec nebyla.

Ani Němci neměli duhovou pásku, jali se však protestovat jinak. Během focení před zápasem s Japonskem si zakryli ústa na důkaz toho, jak se FIFA snaží jejich podporu umlčet.

Nicméně německá ministryně vnitra Nancy Faeser, jak uvedl server Politico, svou duhovou pásku nezapomněla a na stadionu v Dauhá, kde Německo překvapivě prohrálo s Japonskem 1:2, ji měla na sobe.

Domů
Sdílet
Diskuse