Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Sportisimo.
24. dubna 2024 11:00
Čas čtení 2:42
Sponzorovaný obsah

Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes

Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes
Zdroj: Pexels/volně k užití
SPORT BĚH
Uložit Uložené

Jestli je věčné začínání s běháním tvůj problém, tyhle rady jsou přesně pro tebe.

Začít není jednoduché a vydržet už vůbec ne. Ztráta motivace občas potká každého z nás, naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak se dostat zpátky do formy. Takže jestli chceš skoncovat s posouváním běhu na příští pondělí, měsíc nebo rok, pojď se s námi na to podívat. Ten pocit nově získané energie a vyplavených endorfinů stojí za to.

1. Přihlas se na závod

Dej si novou výzvu v podobě závodu. Neboj, nemyslíme tím, že máš hned zaběhnout maraton. Může se jednat klidně o menší závod, který se koná až za několik měsíců. Tvým cílem nebude medaile na krku, ale třeba jen uběhnout určitou vzdálenost. A především se pobavit s lidmi, kteří mají stejný koníček. Můžeš zkusit například běžecký seriál Běhej lesy, jehož oficiálním partnerem je prodejce sportovního vybavení Sportisimo. Koná se v osmi lokalitách po celé České republice a na výběr je vždy kratší a delší trasa, takže si zvolíš obtížnost podle svých možností. Uvidíš, že vyhlídka na překonání nového cíle ti dodá potřebnou motivaci.

běh, závod
Zdroj: Unsplash/Capstone Events

2. Pořiď si nový outfit

Aby tě běhání bavilo, musíš se při něm cítit dobře a na tom má velký podíl oblečení. I když se zrovna chystáš běhat v lese, kde potkáš maximálně srnku, dej si na sportovním outfitu záležet. Budeš mít skvělý pocit už jen z toho, že je ti pohodlně a vypadáš dobře.

Oblečení na běh by mělo být z prodyšných materiálů, aby dobře odvádělo pot. Určitě neuděláš chybu, když zvolíš výrobky zavedených značek, jako je adidas nebo Puma, které mají léty prověřené technologie. Koukni také na nabídku Sportisimo privátní značky jménem Fitforce. Vyrábí všechno od funkčních triček, legín, podprsenek, mikin až po fitness rukavice a další sportovní vybavení. Nabízí kvalitu světových značek za super ceny, takže si sestavíš celý running outfit a ještě ti v pohodě zbyde na boty. Všechny zmíněné a mnohé další značky najdeš v obchodech a na e-shopu Sportisimo

Sportisimo, Puma, outfitSportisimo, oblečení, outfitSportisimo, oblečení, outfitSportisimo, oblečení, outfit
Zobrazit galerii
(4)

Když jsme u těch bot, asi nemusíme připomínat, jak důležitý je jejich výběr. Každý dopad při běhu ovlivňuje tvé klouby, proto si vyber kvalitní tenisky s dobrým tlumením. Kupuj vždy větší velikost, než nosíš běžně, protože během běhání ti noha v botě více jezdí. Mysli také na výběr kvalitních ponožek, protože se díky němu vyhneš puchýřům. Tvoje pohodlí má vliv na výkon, proto nakupuj u specializovaných prodejců, jako je Sportisimo, kteří mají se sportovním vybavením zkušenost.

nakupuj ve sportisimu

3. Najdi si parťáka

Jestli tě osamělé výběhy nudí, najdi si někoho, kdo se k tobě přidá. Může to být kámoš či kámoška, která celou věčnost mluví o tom, že musí začít. Takhle se budete vzájemně motivovat, spojíte příjemné s užitečným a strávíte spolu čas. Nebo se můžeš připojit k již existující běžecké skupince a najít si tak nové známé. Třeba tam bude někdo zkušenější a předá ti tipy, jak vylepšit techniku. Další možností je stáhnout si aplikaci, jako je například Runtastic, kde můžeš soutěžit s dalšími uživateli v počtu uběhnutých kilometrů.

běh, sport
Zdroj: Unsplash/Gabin Vallet

4. Sestav si playlist

Fakt, že má hudba vliv na sportovní výkon, už potvrdila nejedna studie. Na Spotify najdeš playlisty speciálně vytvořené na běhání. Vhodné písničky poznáš podle beats per minute (počtu beatů za minutu). Čím vyšší počet beatů song má, tím je rychlejší a tím vyšší tempo by měl mít tvůj běh.

Co si pustíš, je ale na tobě. Spousta lidí místo rychlé hudby raději poslouchá podcasty. Zjisti, co ti vyhovuje, a udělej si běžecký trénink co nejpříjemnější, ať je pro tebe relaxem, na který se budeš těšit.

5. Pravidelně odpočívej

To, že se ti nechce podávat výkony, může být také přetrénováním. Zkus se zamyslet, jestli je délka a intenzita tvých tréninků v souladu s tvou fyzickou kondicí. Ideálně si nech poradit od profesionála nebo zkušenějšího běžce. 

Zvaž, jestli máš dostatek odpočinku, a nepodceňuj regeneraci. Unaveným svalům můžeš ulevit pomocí masážních a regeneračních pomůcek, jako jsou masážní válce, míčky či pistole.

Pokud cítíš, že se o tebe pokouší nemoc, nebo máš zranění, dopřej si klid. Občasné vynechání tréninku je naprosto normální a není to důvod ke špatnému svědomí. Využij odpočinek třeba k tomu, že se podíváš na Sportisimo.cz, čím si osvěžit svoji sbírku sportovních outfitů.

masážní válec
Zdroj: Sportisimo.cz
Domů
Sdílet
Diskuse