Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radim Šlechta
30. listopadu 2022 9:54
Čas čtení 1:01

Zákaz kratomu by mohl vytvořit desetitisíce zločinců, stát o regulaci zatím nemá jasno

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zákaz kratomu by mohl vytvořit desetitisíce zločinců, stát o regulaci zatím nemá jasno
Zdroj: Getty Images/Lauren DeCicca

Trh s kratomem čeká regulace, jak ale bude vypadat, se neví. Úplný zákaz by podle vládního protidrogového koordinátora nemusel dávat smysl.

Kratom využívá část lidí ke zlepšení soustředění nebo tlumení bolesti. Na látce ale může vznikat závislost. Problémem také je, že je kratom volně dostupný v prodejnách. Látka se nyní pravděpodobně dočká regulace a na stole je i možnost, že se dostane na seznam zakázaných látek. Někteří výrobci a uživatelé si kvůli tomu dělají zásoby. Informuje o tom Právo.

Podle Lukáše Pfeffera, mluvčího Česko-slovenské společnosti za kratom, existuje mezi výrobci jistá panika. Spotřebitelé se totiž obávají zákazu a začínají nakupovat o poznání více. „Obávají se toho, co bude, a hodně z nich se ptá, jak to bude a jestli se mají už zásobit. Obava a stres tu určitě jsou,“ řekl Právu Pfeffer.

Kvůli tomu podle něj může vzniknout skupina lidí, kteří by se po zákazu stali pachateli trestného činu. Stát by tak dle jeho slov mohl vytvořit desítky tisíc zločinců. Policisté by pak mohli chytat bylinkáře za to, že si chtějí ulevit od bolesti zad. Zákaz kratomu ale není jediný způsob.

Cesta „někde mezi“

Podle vyjádření vládního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS) pro Právo existuje řešení „někde mezi“. Mělo by dojít k regulaci prodeje nad 18 let. Zakazovat kratom nedává smysl ani podle něj. Trh je totiž prý už příliš rozvinutý. Řešení je ale podle něj potřeba. Kratom se totiž prodává v různých kvalitách a hrozí u něj kontaminace těžkými kovy nebo plísní.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Debata ohledně regulace kratomu bude podle Vobořila tedy složitější a protáhne se na několik měsíců. Vláda se o zákazu bavit nechce. Úřednická část státní správy ale podle něj uvádí, že jiná cesta než stažení z trhu neexistuje.

Domů
Sdílet
Diskuse