Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
1. prosince 2022 13:12
Čas čtení 1:15

Ministerstvo neuznalo Janečkovi ani jeho vlastní podpis. Špatně opsal občanku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministerstvo neuznalo Janečkovi ani jeho vlastní podpis. Špatně opsal občanku
Zdroj: Karel Janeček

Přes 30 % podpisů podnikatele Karla Janečka bylo neplatných. I jeho vlastní.

Janeček ve středu osobně podal oficiální odvolání u Nejvyššího správního soudu v Brně, jelikož dle svých slov „považuje za nezbytné, aby došlo k přezkoumání postupu Ministerstva vnitra při kontrole podpisů“. Napsal o tom na svůj Facebook.

Jak jsme psali minulý týden, Janeček měl chybovost přes 30 %, odečetla se mu tak část odevzdaných podpisů a na zákonný limit 50 tisíc nedosáhl. Po odečtení mu chybělo 1 920 podpisů. A nakonec i ten vlastní.

„Jedním z neuznaných podpisů je můj vlastní!“

„Při úterním nahlédnutí do archů s vyřazenými podpisy jsme dospěli ke zjištění, že přezkum výsledků Ministerstva vnitra je namístě. Víme s jistotou, že existují podpisy, které byly vyřazeny neoprávněně,“ napsal a pokračoval: „Je paradoxní, že jedním z neuznaných podpisů je můj vlastní!“

Dodal, že pevně věří, že Nejvyšší správní soud „nastalou situaci osvětlí a objektivně vyhodnotí“. „Nevzdávám se. Bojuji, vždy jsem bojoval a vždy budu bojovat za pravdu a spravedlivost,“ uzavřel svůj příspěvek.

V komentářích pak uvedl, že jeho podpis byl vyřazen kvůli nesprávnému číslu občanského průkazu. Počáteční dvojka totiž vypadá jako jednička. „Rozdíl mezi mou 2 a 1 je a nejedná se o soutěž krasopisu. A hlavně všechna čísla občanky začínají dvojkou, tak zrovna u toho prvního čísla není pochyb a MV má ve svém interním předpisu ke kontrole, že musí v případě nejasnosti postupovat ve prospěch kandidáta,“ napsal Janeček. Resort vnitra pak údajně informoval o tom, že stroj údaj pravděpodobně vyhodnotil špatně. „Bylo nám také řečeno, že jedno špatné číslo v OP se toleruje,“ dodal.

Podle přiložené fotografie Janečkova občanského průkazu se ovšem zdá, že i podpis na něm je jiný než ten na podpisovém archu. 

25. listopadu 2022 15:27 Čas čtení 0:57 Karel Janeček se mezi kandidáty do volby prezidenta nedostal. Přes 30 procent jeho podpisů bylo neplatných Karel Janeček se mezi kandidáty do volby prezidenta nedostal. Přes 30 procent jeho podpisů bylo neplatných

Ze 21 přihlášených kandidátů se jich do registrace k přímé volbě dostalo pouze 9. Zbylých 12 mělo chyby ve formulářích či málo podpisů. Ministerstvo vnitra tak uznalo kandidatury Andreje Babiše, Jaroslava Bašty, Pavla Fischera, Marka Hilšera, Danuše Nerudové, Petra Pavla, Denisy Rohanové, Josefa Středuly a Tomáše Zimy.

Domů
Sdílet
Diskuse