Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
1. prosince 2022 14:42
Čas čtení 0:47

Toto je 10 nejdražších měst pro život v roce 2022. Evropské metropole zaostávají

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toto je 10 nejdražších měst pro život v roce 2022. Evropské metropole zaostávají
Zdroj: Unsplash/Patrick Tomasso

Zdražilo palivo, potraviny i služby. Příčinou nárůstu cen v Evropě bylo hlavně zvyšování cen plynu v důsledku války na Ukrajině.

Analytická sekce magazínu The Economist zveřejnila celosvětový index životních nákladů. Z analýzy vyplývá, že životní náklady vzrostly o více než 8 %. Důsledkem zdražování je hlavně válka na Ukrajině a postpandemická situace, píše CNN

Economist Intelligence Unit každoročně sleduje životní náklady ve 172 městech po celém světě a následně sestavuje žebříček. Vedoucí oddělení celosvětových životních nákladů v EIU tvrdí, že pozorují nejvyšší růst výdajů za poslední roky. Zdražilo palivo, potraviny i služby. 

Nejdražšími městy pro život jsou New York a Singapur. Do top desítky se dostaly i další americké metropole. Los Angeles se o čtvrté místo dělí s Hongkongem a San Francisco se umístilo na osmém místě.

V žebříčku se na předních místech umístila čtyři evropská města. Curych je na šestém místě a žebříček nejdražších měst uzavírají Paříž, Kodaň a Ženeva. Londýn se letos propadl až na 27. místo. 

V čele žebříčku byl v loňském roce izraelský Tel Aviv, letos se posunul na třetí místo. V ruských městech Moskvě a Petrohradu se životní náklady výrazně navýšily. Ukrajinské hlavní město Kyjev letos analyzováno nebylo.

10 nejdražších měst pro život v roce 2022
1. – 2. New York a Singapur 
3. Tel Aviv
4. – 5. Hongkong a Los Angeles
6. Curych
7. Ženeva
8. San Francisco
9. Paříž
10. Kodaň
Domů
Sdílet
Diskuse