Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Next.Move.
14. prosince 2022 9:30
Čas čtení 2:57
Sponzorovaný obsah

Těchto 5 cviků tě za pár minut zbaví stresu a zvládneš je doma

Těchto 5 cviků tě za pár minut zbaví stresu a zvládneš je doma
Zdroj: Pexels/Nathan Cowley
ZDRAVÍ JAK SE ZBAVIT STRESU POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ
Uložit Uložené

Čeká tě náročný den, máš zkouškové období nebo se ti jen nepodařilo vstát správnou nohou? Pomoz si od špatné nálady těmito cviky.

Každý den se musíme vyrovnávat s množstvím stresujících podnětů. Pro někoho je to práce, pro jiného škola, nebo dokonce obojí. Zvlášť v předvánočním období pociťuje spousta lidí velký tlak na to, aby stihli nakoupit všechny dárky, napéct alespoň tucet druhů cukroví a nejlépe mít nejkrásnější výzdobu v ulici. 

Ačkoliv je stres především záležitostí duševní, ve velké míře se dá ovlivnit vhodnou stravou a fyzickou aktivitou. Právě při cvičení se vyplavují hormony štěstí, které nám pomáhají překonat těžké chvilky. A nemyslíme tím, že se ve fitku zničíš tak, že nevyjdeš schody do patra. Na uvolnění ti stačí 5 docela jednoduchých cviků, které zvládne úplně každý. Můžeš si je jako sérii odcvičit třeba před zkouškou nebo náročným pracovním dnem.

cvičení, yoga
Zdroj: Unsplash/Kajetan Sumila

K provedení cviků potřebuješ pouze podložku, takže je zvládneš i doma. Rozhodně ale není od věci si čas od času vyrazit i do fitka. Stres ti totiž kromě cvičení pomůže zmírnit také společnost pozitivně naladěných lidí, kteří ti zlepší náladu. Přesně takovou partu lidí potkáš ve fitness klubu Next.Move, který sídlí na Dělnické ulici v pražských Holešovicích.

Next.Move není obyčejné fitko, ale komunita, která ti pomůže najít cestu k celkovému zdraví. Propojuje cvičení a fyzickou aktivitu s duševní pohodou a pomáhá lidem, aby se cítili dobře po všech stránkách. Nemáš se čeho bát, i pokud jsi ve cvičení nováček. V začátcích ti rádi pomohou zkušení trenéři. Fitness stroje jsou navíc vybavené moderní technologií BioStrength, která se individuálně přizpůsobí tomu, kdo ji zrovna používá, a provede ho tréninkem podle jeho potřeb. První trénink absolvuješ s vyškoleným personálem, při další návštěvě se už jen přihlásíš pomocí mobilní aplikace a stroj se automaticky nastaví.

navštívit next.move
nextmove, fitness centrum
Zdroj: Next.Move

5 cviků na uvolnění od stresu

Pokud se potřebuješ zbavit napětí rychle a do fitka to nestíháš, zkus těchto 5 cviků. U cvičení tohoto typu jde o uvolnění, ne o výkon. Proto jednotlivé pohyby prováděj citlivě a vědomě. Vnímej limity svého těla a respektuj je. Získat flexibilitu je otázkou pravidelného tréninku, a jestli nemáš ve zvyku se protahovat, budou tvoje svaly zpočátku nejspíše napjaté. Během cvičení také nezapomínej zhluboka a pravidelně dýchat.

1. Cat to cow

Provedení: Cvik se provádí na všech čtyřech. Ruce a kolena jsou na šíři boků. S výdechem předkloň hlavu k hrudníku, zatlač pupík k páteři a vystrč záda směrem ke stropu. S nádechem pomalu přejdi do neutrální polohy a následně se prohni v zádech směrem dolů. Pohyb několikrát opakuj.

Účinky: Uvolňuje záda a páteř, podporuje zažívání, má pozitivní účinky na vnitřní orgány.

2. Pozice dítěte

Provedení: Klekni si na kolena a pomalu dosedni na paty. Poté se předkloň tak, aby tvoje čelo bylo opřené o podložku. Ruce mohou být natažené nebo položené podél těla dlaněmi vzhůru. Zhluboka dýchej a zůstaň v pozici alespoň pět sérií nádechů a výdechů.

Účinky: Pozice působí pozitivně na lymfatický a nervový systém. Uklidňuje mysl a zmírňuje stres.

jóga
Zdroj: Pexels/Elina Fairytale

3. Hluboký předklon

Provedení: S nádechem se vytáhni se vzpaženýma rukama vzhůru. S výdechem se překloň a přitiskni hlavu co nejblíže ke kolenům. Pokud cvik nezvládneš s nataženýma nohama, můžeš je mírně pokrčit. Vydrž v pozici alespoň 5 nádechů a výdechů. Snaž se vnímat, jak se svaly natahují a dovolují ti čím dál hlubší předklon.
Účinky: Protahuje svaly na stehnech a bocích. Pomáhá na únavu a úzkost.

yoga, cvičení
Zdroj: Pexels/Roman Davayposmotrim

4. Střecha

Provedení: Do střechy je nejjednodušší přejít z kleku na všech čtyřech. Pomalu zvedej pánev a snaž se dostat do pozice, kdy bude tvoje tělo tvořit tvar střechy či obráceného písmene V. Pokud nemůžeš úplně natáhnout nohy, nech je v kolenou trochu pokrčené. S protažením ti pomůže, když budeš postupně krčit a natahovat jedno koleno po druhém. Ruce jsou zpevněné a odtlačují se od podložky. V pozici vydrž alespoň 3 dechové série.

Účinky: Protahuje páteř, podkolenní jamky a zadní část stehen. Zklidňuje a dodává energii.

yoga, střecha, cvičení
Zdroj: Unsplash/Nikola Murniece

5. Pozice mrtvoly

Provedení: Polož se na záda. Nohy jsou natažené, ruce dlaněmi vzhůru podél těla. Zavři oči a postupně uvolňuj svaly v těle. Začni pokožkou hlavy a obličejem a pokračuj až k chodidlům. V pozici zůstaň alespoň 3 minuty a hluboce dýchej.

Účinky: Zklidňuje a navozuje pocit relaxace.

yoga, corpse position, relax
Zdroj: Pexels/Elina Fairytale

Další účinné pozice, které ti pomohou se uvolnit a načerpat síly, najdeš na Instagramu Next.Move. Jestli je ti po fyzické stránce dobře a potřebuješ hlavně vypnout hlavu, neboj se zkusit také náročnější workout. Skvělým lékem na špatnou náladu je skupinové cvičení, kde tě strhne pozitivní atmosféra a nebudeš mít čas myslet na starosti. Takže až tě příště přepadne splín, už víš, že máš zabalit tašku do fitka a vyrazit do Next.Move.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @nextmove.cz

Domů
Sdílet
Diskuse