Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2022 17:20
Čas čtení 2:03
Adéla Ježková

Ozzy Osbourne slaví 74. narozeniny. Legendární „Princ temnoty“ žije s Parkinsonovou chorobou

Ozzy Osbourne slaví 74. narozeniny. Legendární „Princ temnoty“ žije s Parkinsonovou chorobou
Zdroj: Getty Images/Mick Hutson/Redferns
ZAHRANIČÍ HUDBA
Uložit Uložené

Zpěvák Ozzy Osbourne, který proslul i díky působení v kapele Black Sabbath, v sobotu slaví 74. narozeniny.

Před časem se na TikToku objevilo video, kde legendární „Princ temnoty“, jak se Ozzymu přezdívá, tančí se svou manželkou Sharon Osbourne. Zpěvák ale příliš netančil, spíše se o svou dlouholetou partnerku opíral – za dodaného zvuku „Only Love Can Hurt Like This“. Uživatelé oceňovali silné pouto a lásku, kterou Sharon k Ozzymu chová: „Tato žena je z jiné planety. Stála při něm od prvního dne,“ napsala například uživatelka Maca Zubilaga. Znovu se ale otevřela debata o zpěvákově zdraví, které se zdá být velmi chatrné.

O svých zdravotních problémech se Ozzy rozpovídal v srpnu pro deník The Guardian. Prozradil například, že při červnové operaci mu byly odstraněny dvě kovové destičky, které mu byly při dřívější operaci přišroubovány do páteře. Rekonvalescence ale neprobíhala podle plánu. „Bylo to tak zlé, že jsem si v jednu chvíli pomyslel: ‚Bože, prosím tě, ať se zítra ráno neprobudím.‘ Protože to byla ku*evská agónie,“ popsal.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

V roce 2003 byla Ozzymu zároveň diagnostikovaná degenerativní Parkinsonova choroba. Právě ta způsobuje, že se nedokáže pevně udržet na nohou a musí při chůzi používat hůl. „Cítím se, jako bych chodil v olověných botách,“ popsal Ozzy, jak se nemoc podepsala na jeho fyzickém i duševním zdraví. 

Nejvíce frustrujícím aspektem Parkinsonovy nemoci je ale podle něj to, že neví, kde skončí: „Učíte se žít okamžikem, protože nevíte, co se stane. Nevíte, kdy se probudíte a nebudete moci vstát z postele.“ Jedno je ale „jisté“ – Sharon mu z postele vždy pomůže. Jak sám říká, bez ní by byl „v pr*eli“.

Z jatek na světová pódia

Ozzy Osbourne, vlastním jménem John Michael Osbourne, vyrůstal v dělnické rodině, v 15 letech opustil školu a vystřídal několik špatně placených zaměstnání. Než se začal věnovat hudbě, pracoval například i na jatkách. Koncem 60. let s kytaristou Tonym Iommim založil rockovou skupinu, dnes známou už jako Black Sabbath, kterou mnozí označují za zakladatele heavy metalu. V únoru 1970 vydali své první album a rychle si získali příznivce v Británii i ve Spojených státech. Skupina pak alba vydávala každý rok až do poloviny 70. let s výjimkou roku 1974.

V roce 1978 Osbourne Black Sabbath opustil a zahájil sólovou kariéru. A znovu se mu dařilo, fanoušky si získal díky desce Blizzard of Ozz a zejména singlu Crazy Train. Za „milník“ v Osbournově kariéře se označuje také moment, kdy na pódiu ukousl hlavu živému netopýrovi. Ovšem v domnění, že se jedná o gumovou hračku.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Do top 40 hitů se pak dostal s písní Mama, I'm Coming Home a v roce 1993 získal cenu Grammy za nejlepší metalový výkon. Přestože v roce 1992 ohlásil odchod do důchodu, vystupuje neustále – byť kvůli zdravotním potížím nyní omezeně. Koncem devadesátých let zpěvák znovu spojil původní členy Black Sabbath pro nové album a turné a v roce 1999 skupina získala Grammy. V roce 2013 s nimi pak natočil studiovou desku.

Ozzy má příští rok v květnu vystoupit po několika letech také v Česku, konkrétně v pražské O2 areně. Jedná se o přeložené turné No More Tears II.

Domů
Sdílet
Diskuse