Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. prosince 2022 7:45
Čas čtení 0:34

Sexuální násilí ze strany ruských vojáků výrazně vzrostlo, uvedl ukrajinský generální prokurátor

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sexuální násilí ze strany ruských vojáků výrazně vzrostlo, uvedl ukrajinský generální prokurátor
Zdroj: Wikimedia Commons

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin odsoudil „dramatický nárůst“ sexuálního násilí ze strany ruských vojáků. Týká se všech pohlaví a věkových skupin, dětí i starých lidí. Informuje o tom TASR s odkazem na agenturu DPA.

Kostin to uvedl v rozhovoru pro deníky německé mediální skupiny Funke a francouzské noviny Ouest-France. Ruští vojáci podle něj používají sexuální násilí cíleně jako „způsob vedení války na ponížení Ukrajinců“. Zatímco před čtyřmi měsíci bylo zaregistrováno jen 40 případů sexuálního násilí, nyní je to více než 110 případů a trend je výrazně rostoucí. K tomu je třeba připočítat vysoký počet neohlášených případů.

„V mnoha případech jsou lidé znásilněni, mučeni a poté zabiti ruskými vojáky. Znásilnění se často dějí před příbuznými a dětmi,“ tvrdí Kostin. Postiženy jsou zejména okupované oblasti. Podle Kostina ruští velitelé často znásilnění nařizovali nebo je alespoň podporovali.

9. listopadu 2022 10:20 Čas čtení 1:18 Za posledních sedmdesát let zneužili francouzští duchovní 330 tisíc dětí, jeden z nich se nyní přiznal Za posledních sedmdesát let zneužili francouzští duchovní 330 tisíc dětí, jeden z nich se nyní přiznal

DPA poznamenala, že informace poskytnuté generálním prokurátorem nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Kostin dále uvedl, že od začátku ruské invaze bylo na Ukrajině zabito téměř 8500 civilistů včetně 440 dětí. Zranění utrpělo více než 11 000 civilistů. Generální prokuratura dosud zaznamenala 50 197 případů válečných zločinů.

Domů
Sdílet
Diskuse