Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
9. prosince 2022 11:55
Čas čtení 0:45

Listopad byl teplejší, než je obvyklý průměr. Kde naopak napadalo nejvíce sněhu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Listopad byl teplejší, než je obvyklý průměr. Kde naopak napadalo nejvíce sněhu?
Zdroj: TASR/AP

Na území Čech bylo v listopadu chladněji a deštivěji než na Moravě a ve Slezsku.

Na území Čech k tomu pršelo nebo sněžilo dvakrát víc než na Moravě a ve Slezsku. Zatímco na území Čech spadlo 42 milimetrů srážek, na Moravě jen 20 milimetrů. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na webu.

Nejvíc pršelo v Plzeňském kraji, kde spadlo 51 litrů vody na metr čtvereční. Stanicí, kde naměřili nejvíc srážek, přes 98 milimetrů, byl šumavský Špičák. Naopak nejsušším krajem byl v listopadu Jihomoravský kraj s 15 milimetry srážek. V listopadu napadlo nejvíc sněhu na šumavské stanici Plechý, a to 42 centimetrů.

4. prosince 2022 6:00 Čas čtení 5:43 Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce)

Mimochodem, dosud nejbohatší na srážky byly listopady 2007 a 2015, kdy v Česku spadlo v průměru 74 milimetrů srážek.

Na Moravě a ve Slezsku bylo tepleji

Pokud jde o teploty, v Česku v letošním listopadu dosahovaly v průměru 4,1 stupně Celsia, tedy o 0,6 stupně více, než je dlouhodobý průměr. Na Moravě a ve Slezsku bylo o něco tepleji, 4,4 stupně, zatímco v Čechách dosáhla teplota v průměru rovných čtyř stupňů Celsia.

„Nejchladněji bylo na stanici Sněžka, Poštovna, kde byla průměrná měsíční teplota pouze minus 1,0 stupně Celsia,“ konstatoval ČHMÚ. Naopak měsíčním maximem bylo 20 stupňů, které první listopadový den zaznamenala stanice Vimperk na Prachaticku.

Domů
Sdílet
Diskuse