Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. prosince 2022 14:14
Čas čtení 1:44

Tragédie v Kataru: Novinář zemřel během zápasu Argentiny s Nizozemskem, bylo mu 48 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tragédie v Kataru: Novinář zemřel během zápasu Argentiny s Nizozemskem, bylo mu 48 let
Zdroj: Getty Images/Doug Zimmerman/ISI Photos

Americký sportovní novinář, jenž se věnoval zejména evropskému fotbalu, zemřel na infarkt při čtvrtfinálovém zápasu Argentina–Nizozemsko na stadionu Lusail. Bylo mu 48 let.

Americký fotbalový novinář Grant Wahl zemřel v pátek během čtvrtfinálového zápasu Argentina–Nizozemsko na mistrovství světa v Kataru. Informovala o tom světová média společně s Americkou fotbalovou asociací, která k jeho smrti vydala i prohlášení. Wahl pracoval pro CBS Sport, NBC News a další média. Na stadionu Lusail měl podlehnout infarktu. Bylo mu 48 let.

10. prosince 2022 9:16 Čas čtení 1:56 VIDEO: Brazílie na mistrovství světa končí, Neymara utěšoval syn soupeře VIDEO: Brazílie na mistrovství světa končí, Neymara utěšoval syn soupeře

Wahl byl pro svou znalost pro severoamerický kontinent ne zrovna populární hry ceněn jako významný člověk, jenž přispíval do více médií. Osudný čtvrtfinálový zápas dokonce komentoval živě na Twitteru. „Prostě neuvěřitelně nacvičená situace Nizozemska,“ byl jeho poslední tweet.

Americká fotbalová asociace se s Wahlem rozloučila veřejným prohlášením, které uveřejnila v sobotu. „Celá americká fotbalová společnost je zlomena zprávou, že jsme ztratili Granta Wahla. Fanoušci kvalitní fotbalové žurnalistiky se na něj mohli vždy spolehnout, že přinese ty nejzábavnější příběhy ze světa fotbalu. Jeho dravost a zápal pro fotbal byly jedním z aspektů, jež pomáhaly osvětě o této hře v USA,“ uvedla.

Podle zjištění The Guardianu měl Wahl sedět v press zóně v nejvyšší části stadionu, když přišel jeho kolaps v nastaveném čase. Ostatní žurnalisté kolem něj se mu snažili pomoci okamžitou reakcí a zavoláním zdravotníků. Resuscitace na místě probíhala 20 minut, po konci zápasu byl odvezen pryč.

Wahl podporoval LGBTQ+ komunitu, stěžoval si na únavu

Americký novinář byl také jedním z lidí, kteří i přes zákaz katarských úřadů zůstali podporovatelem LGBTQ+ komunity a před zápasem Spojených států s Walesem si na sebe vzal triko v barvách duhy. Kvůli tomuto činu byl také zadržen bezpečnostní službou, což neuniklo ani médiím. Wahl k tomu uvedl, že to udělal proto, že chtěl dát najevo své sympatie. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

V pondělí si Wahl stěžoval na zdravotní problémy, kvůli kterým musel navštívit tamní nemocnici. „Tři týdny prakticky beze spánku, hodně stresu a práce se na vás může podepsat,“ uvedl.

„To, co se posledních 10 dní zdálo jako nachlazení, se během zápasu USA–Nizozemsko změnilo v něco vážnějšího a cítil jsem, jak mě tlačí v horní části hrudníku. Covid jsem neměl, ale dnes jsem šel do lékařské kliniky v hlavním mediálním centru, kde mi řekli, že mám pravděpodobně bronchitidu. Dali mi antibiotika a nějaký silný sirup proti kašli a po pár hodinách se už cítím o něco lépe,“ dodal ten samý den.

Wahl nedávno pracoval na třídílném dokumentu o rivalitě mezi americkým a mexickým fotbalem, který vyšel na Amazon Prime. O sportu psal také na svém webu a moderoval i podcast Fútbol with Grant Wahl.

Domů
Sdílet
Diskuse