Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. prosince 2022 18:00
Čas čtení 1:55

Marocká pohádka pokračuje! Afričané ve čtvrtfinále mistrovství světa vyhráli 1:0 a vyřadili Ronaldovo Portugalsko

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Marocká pohádka pokračuje! Afričané ve čtvrtfinále mistrovství světa vyhráli 1:0 a vyřadili Ronaldovo Portugalsko
Zdroj: Getty Images/Matthew Ashton - AMA

Čekal se opravdu jiný fotbal. Maroko však dokázalo, že letos se s ním musí počítat, a Portugalcům bylo více než vyrovnaným soupeřem.

Kdo se probije jako první z druhého čtvrtfinálového dne do semifinále? Tak zněla otázka sobotního odpoledne. Fotbaloví fanoušci měli možnost v sobotu zhlédnout jako první klání mezi rozjetými Maročany a favority z Portugalska. Africká reprezentace potvrdila, že má formu, a před koncem prvního poločasu vedla 1:0 po gólu En-Nesjrího.

Druhá polovina se až na pár úvodních minut odehrávala v předepsaném scénáři, v němž Portugalci dobývali bránu svého soupeře. Maroko nicméně vystrkovalo růžky skrze rychlé brejky. Arabský celek nakonec dokázal, že má formu i nervy z oceli, když zvládl udržet Ronalda s jeho spoluhráči na uzdě, a poprvé v historii postoupil do semifinále světového turnaje.

10. prosince 2022 9:16 Čas čtení 1:56 VIDEO: Brazílie na mistrovství světa končí, Neymara utěšoval syn soupeře VIDEO: Brazílie na mistrovství světa končí, Neymara utěšoval syn soupeře

Maroko se postavilo ke čtvrtfinálovému zápasu jako čtvrtá africká země a první arabská země vůbec. Nejprve však muselo v dramatickém osmifinále vyřadit silné Španěly po penaltách. V cestě za finále se jim však postavil druhý gigant z Pyrenejského poloostrova – Portugalsko.

Poslední vzájemný zápas rozhodla na minulém mistrovství světa pouze jediná branka, kterou měla na svědomí hvězda na slovo vzatá. Ikona soupeře, Cristiano Ronaldo, však i ve čtvrtfinále znovu začínala na lavičce, což byl krok, který se trenéru Santosovi vyplatil i v osmifinále proti Švýcarsku, které jeho hráči ovládli jasně 6:1. Na hrotu jej nahradil jednadvacetiletý Gonçalo Ramos.

Marocká pohádka

A Portugalci měli i bez Ronalda dvě velké příležitosti v prvních 20 minutách zápasu. Maroko s fanoušky v zádech jinak ale umělo reagovat na veškerý pohyb papírově silnějšího soupeře a moc prostoru mu nedávalo. Nepůsobilo jako papírově slabší družstvo, ale jako vyrovnaný soupeř, jenž donutil brankáře Costu k akci.

Tři minuty před koncem první půle šlo Maroko nakonec do vedení, když na hlavičku En-Nesjrího nezvládla zareagovat portugalská obrana. Bruno Fernandes byl ještě blízko vyrovnání, nastřelil ale břevno.

Maroko nepřestávalo tlačit ani po přestávce a ve 49. minutě mohl zvýšit vedení El Yamiq, Costa nicméně vystřihl zákrok na poslední chvíli. S příchodem Cristiana Ronalda na hřiště se však citelně změnila atmosféra a Evropané si začali vytvářet tlak. Zejména poté, co se zranil šéf marocké obrany Saïss.

11. září 2023 11:00 Čas čtení 2:31 Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk?

Pořádná gólová situace ale ne a ne přijít. Následně v 83. minutě držel naděje brankář Bono, když vychytal střelu Joãoa Félixe pod břevno. Do první šance se dostal Ronaldo v první minutě nastavení, Bono jej však dokázal vychytat. Pět minut před koncem základní hrací doby dostal druhou žlutou kartu Cheddira, ani to ale jeho spoluhráčům nevadilo. Do brejku se dostal Aboukhlal, jehož ale Costa vychytal.

Netrefil se ani Pepe a bylo rozhodnuto. Maroko je evidentně v historické formě, v níž v semifinále vyzve lepšího z dvojice Anglie–Francie.

První semifinalisty známe

Již v pátek se rozhodlo o první semifinálové dvojici. Fotbalisté Chorvatska dokázali zastavit brazilskou mašinu v čele s Neymarem a po vyrovnání v nastavení udolali Kanárky na penalty 2:1. Druhý zápas zase naopak vyšel Jihoameričanům skvěle, jelikož i přes srovnání Nizozemců těsně před koncem zápasu s Argentinou dokázali fotbalisté vedení Lionelem Messim opanovat penaltový rozstřel.

Domů
Sdílet
Diskuse