Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. prosince 2022 v 10:29
Čas čtení 1:39

ČHMÚ: Česko čekají závěje, sníh a noční teploty klesající k −13 °C. Toto je předpověď na příští týden

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ: Česko čekají závěje, sníh a noční teploty klesající k −13 °C. Toto je předpověď na příští týden
Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

Dle poslední předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do Česka dorazila pravá zima. V noci nás čekají opravdu nízké teploty, na části území budou závěje, přibude nová sněhová pokrývka a budou se tvořit sněhové jazyky.

Začátek čtvrtého adventního týdne bude opravdu mrazivý. Slibuje to poslední předpověď počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na následující týden. V noci by měla rtuť teploměru klesnout až k −13 °C, severovýchod země čekají závěje, zbytek území nový sníh či mrznoucí déšť a tvorba sněhových jazyků. Další víkend by teplota mohla klesnout až k −15 °C.

10. prosince 2022 v 10:10 Čas čtení 1:03 ČHMÚ varuje: V půlce Česka napadne 15 až 30 cm nového sněhu ČHMÚ varuje: V půlce Česka napadne 15 až 30 cm nového sněhu

Ten, kdo doufal, že budou Vánoce na sněhu, by se s největší pravděpodobností mohl dočkat minimálně ve vyšších nadmořských výškách. Zejména pak v Jeseníkách a Beskydech, kde momentálně hrozí závěje. Výstraha před nimi platí do zítřejší půlnoci.

Výhled do nového týdne navíc slibuje novou sněhovou pokrývku i v nižších polohách. V neděli se Češi probudili na celém území do slabého sněžení, na východě a severovýchodě republiky bude sněžit trvale a místy i vydatně. Celý den by mělo být převážně zataženo. Nejvyšší denní teploty dosáhnou −3 °C až +1 °C, v 1000 m na horách bude kolem −7 °C. Vítr bude spíš mírný.

„Na severu Moravy a ve Slezsku bude nová sněhová pokrývka 7 až 12 cm, na severním návětří a hřebenech Jeseníků a Beskyd 10 až 20 cm a místy tvorba sněhových jazyků a závějí,“ dodal ČHMÚ.

Mrazivý týden

I v pondělí se očekává občasné sněžení na celém území republiky, na některých místech půjde o sněhové přeháňky. Na horách na severu a severovýchodě bude sněhová nadílka vydatnější, očekává se zde až 20 cm nového sněhu. K večeru ale srážky začnou ubývat společně s oblačností. Nejnižší noční teploty dosáhnou −3 až −7 °C, na západě a jihozápadě až −9 °C. Nejvyšší denní teploty poté budou −4 až 0 °C. 

V úterý bude polojasno, na severovýchodě zpočátku oblačno a zejména na horách sněžení. Nejnižší noční teploty dosáhnou až −12 °C, při velké oblačnosti kolem −5 °C. Nejvyšší denní teploty pak nepřekročí bod mrazu. Ve středu přijde do Česka sněžení od jihozápadu, na jihu by se mohl vyskytnout i mrznoucí déšť. Noční teploty na severovýchodě budou až −13 °C, jinak se očekává zhruba −10 °C. Nejvyšší denní teploty pak dosáhnou až +1 °C.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Druhá polovina týdne bude, co se sněhu týče, trochu slabší. Na jihu a východě by ve čtvrtek měly přijít mrznoucí dešťové přeháňky, místy se objeví sněžení. Teplota v noci neklesne pod −8 °C, přes den se pak nepřehoupne přes −1 °C. Od pátku do neděle poté očekáváme na horách místy slabé sněžení či sněhové přeháňky s nejnižší noční teplotou až −11 °C, při sněhové pokrývce až –15 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou −6 °C až −1 °C.

Domů
Sdílet
Diskuse