Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
12. prosince 2022 v 8:49
Čas čtení 0:53

Začínají studentské volby, středoškoláci si zkusí nanečisto vybrat hlavu státu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začínají studentské volby, středoškoláci si zkusí nanečisto vybrat hlavu státu
Zdroj: JSNS/Oliver Kamm/propagační materiál

První kolo studentských voleb probíhá v pondělí a úterý.

V pondělí a úterý proběhnou na středních školách studentské prezidentské volby. Studenti si budou moci nanečisto vyzkoušet volbu prezidenta nebo prezidentky. Pokud se v prosincovém prvním kole nerozhodne, bude se konat i druhé kolo, které je naplánováno na 18. a 19. ledna příštího roku. Ke studentským volbám se školy mohly přihlásit do 14. listopadu. Posléze obdržely veškeré materiály včetně hlasovacích lístků.

Studentské prezidentské volby se konají deset let

Studentské prezidentské volby se poprvé konaly před deseti lety. U studentů získal největší podporu hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, skutečný vítěz voleb Miloš Zeman skončil na čtvrtém místě. O pět let později zvítězil mezi mladými v prvním i druhém kole bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš před Milošem Zemanem. V minulosti takto studenti volili kromě prezidenta i poslance, zastupitele obcí i krajů nebo české zástupce v Evropském parlamentu.

Těsně před letošními studentskými volbami odpovídali na otázky pražských středoškolských studentů v rámci debaty Josef Středula, Petr Pavel, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Řešila se témata blízká mladým lidem, jako je život queer osob, školství, digitalizace nebo legalizace marihuany, ale také méně závažná témata, jako například preference k ananasu na pizze. Co na debatě padlo, se dozvíš tady

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Cílem studentských voleb je přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů, aby se na základě vlastních zkušeností seznámili s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky.

Domů
Sdílet
Diskuse