Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. prosince 2022 9:13
Čas čtení 0:53

Zemřel Angelo Badalamenti, autor hudby k Twin Peaks

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel Angelo Badalamenti, autor hudby k Twin Peaks
Zdroj: Getty Images/Kevin Winter

Nositel Grammy za zkomponovanou hudbu k mysterióznímu Lynchovu seriálu, nominovaný mimo jiné na spoustu dalších filmových cen, zemřel přirozeně ve věku 85 let.

Zemřel Angelo Badalamenti, americký hudební skladatel, který se nejvíce proslavil zkomponováním hudby pro mysteriózní kultovní seriál Davida Lynche Twin Peaks. O jeho úmrtí informovala světová média včetně NY Times či The Rolling Stone. Badalamenti zemřel přirozenou smrtí, bylo mu 85 let. 

8. dubna 2020 15:58 Čas čtení 1:37 Kultovní seriál Twin Peaks, který významně ovlivnil televizní i filmovou tvorbu, dnes slaví 30 let Kultovní seriál Twin Peaks, který významně ovlivnil televizní i filmovou tvorbu, dnes slaví 30 let

O jeho smrti informovala rodina prostřednictvím zástupce agentury Kraft-Engel Management. „Angelo Badalamenti byl skladatelem, milujícím manželem, otcem a dědečkem. Rodina potvrdila, že zemřel 11. prosince 2022 ve věku 85 let z přirozených příčin v kruhu svých nejbližších. Členové jeho rodiny prosí v této těžké chvíli o soukromí,“ dodal zástupce.

Badalamenti ovlivnil světovou tvorbu jasným odkazem sobě vlastním. Začalo to spoluprací s Lynchem v rámci filmu Blue Velvet uprostřed osmdesátých let, v němž otevřel dveře zasněnému a plíživému popu působícímu stejně tajemně jako výprava celého projektu. Efekt umocnil již výše zmíněným seriálem Twin Peaks, za nějž dostal ocenění pro hudebníka možná nejcennější, tedy Grammy.

To ale nebylo všechno. Za své další projekty, jako Mulholland Drive, byl nominován na cenu BAFTA, Emmy nebo Zlaté glóby. Ne každému se také v rámci svého života povede komponovat hudbu pro olympijské hry. Badalamentimu ano, postaral se o intro k olympijským hrám v Barceloně roku 1992.

Domů
Sdílet
Diskuse