Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Adéla Ježková
14. prosince 2022 v 10:37
Čas čtení 1:13

Tisíce lidí v Řecku protestují po smrti romského chlapce, kterého zastřelila policie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tisíce lidí v Řecku protestují po smrti romského chlapce, kterého zastřelila policie
Zdroj: TASR/AP

Šestnáctiletý mladík byl smrtelně střelen poté, co údajně bez placení odjel od čerpací stanice.

Minulý týden jsme psali o protestech v Řecku, do kterých se zapojilo na 11 tisíc lidí poté, co byl šestnáctiletý chlapec střelen do hlavy při policejní honičce. Tu mělo vyvolat údajné nezaplacení 20 eur (v přepočtu zhruba 487 Kč) za benzin. Mladík, jehož jméno nebylo oficiálně zveřejněno, zemřel osm dní poté na jednotce intenzivní péče. 

7. prosince 2022 v 10:39 Čas čtení 0:42 Řecko protestuje proti policejnímu násilí. Tisíce lidí vyšly do ulic kvůli postřelení šestnáctiletého chlapce Řecko protestuje proti policejnímu násilí. Tisíce lidí vyšly do ulic kvůli postřelení šestnáctiletého chlapce

Policista, který vystřelil, byl podle BBC zatčen a aktuálně je vyšetřován. Držen je v domácím vězení. Média ovšem spekulují, že je velmi pravděpodobné, že obvinění z trestného činu bude změněno na neúmyslné zabití. Rozhodnutí soudu se očekává v nejbližších dnech.

„Policisté stříleli, protože to byl Rom,“ skandovali protestující

Střelba vyvolala několikadenní protesty v Soluni, kde teenager žil. Lidé ale demonstrovali také v Aténách a dalších částech Řecka. Protesty byly údajně často násilné, lidé se měli uchylovat i k pálení pneumatik a blokování silnic. Zároveň asi 50 lidí vyšlo v úterý odpoledne z univerzitního kampusu a hodilo několik molotovových koktejlů na jednotku pořádkové policie. Příbuzní chlapce i vedoucí představitelé romské komunity přitom opakovaně vyzývali, aby protesty zůstaly pokojné. Informuje o tom deník The Guardian.

14. prosince 2022 v 8:30 Čas čtení 6:00 Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu

„Nebyl to benzin, nebyly to peníze, policisté stříleli, protože to byl Rom,“ skandovali protestující. Romská komunita totiž střelbu odsoudila jako rasisticky motivovanou. Střelba je posledním z řady podobných incidentů v Řecku a znovu rozvířila debatu o policejním násilí v zemi. 

„V Řecku proti nám existuje rasismus. Není to první případ, kdy policie střílela na Roma jen proto, že je Rom,“ řekl minulý týden šéf Federace Romů střední a západní Makedonie Panagiotis Sabanis a vyzval ke spravedlnosti.

Romové jsou největší menšinovou skupinou v zemi, která údajně čítá asi 270 tisíc lidí.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse