Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. prosince 2022 16:04
Čas čtení 0:59

Rusové útočí na Ukrajinu z moře i z Běloruska, tvrdí zahraniční média. Některá ukrajinská města jsou bez elektřiny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové útočí na Ukrajinu z moře i z Běloruska, tvrdí zahraniční média. Některá ukrajinská města jsou bez elektřiny
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina čelí od pátečního rána dalším velkým útokům z Ruska, které na ni vypálilo na 76 raket. Rusové podle zahraničních médií útočí z moře i z Běloruska.

Ukrajina se v pátek ráno probudila do zvuku poplašných sirén, které se rozezněly téměř po celé zemi. Ruská armáda přitvrdila, na Ukrajinu vypálila na 76 raket, útočila bezpilotními letouny a zaměřila se především na ničení energetické infrastruktury země. Několik měst se ocitlo bez elektřiny, stejně jako druhé největší město Ukrajiny Charkov. Rusové podle médií útočí z moře i z Běloruska, informují The Guardian a BBC.

16. prosince 2022 15:24 Čas čtení 1:01 Počasí na Vánoce: Dočkáme se bílých Vánoc? Známe předpověď meteorologů Počasí na Vánoce: Dočkáme se bílých Vánoc? Známe předpověď meteorologů

Ruské síly v pátek vypálily na 76 raket a provedly útoky bezpilotními letouny po celé Ukrajině. Zasáhly hlavní město Kyjev, Charkov i další města na severu, jihu a západě země. Právě Charkovem výbuchy otřásly nejvíce, tamní obyvatelé zůstali bez vody, elektřiny i bez topení. 

„Jedná se o kolosální zničení infrastruktury, a to především energetické sítě. Prosím vás o trpělivost s tím, co se nyní děje. Vím, že ve vašich domech nesvítí světlo, netopí se, nefungují dodávky vody,“ napsal starosta města Ihor Terechov.

Podobná situace je také v Kyjevě, na který ruská armáda jenom v pátek vypálila asi 40 raket, přičemž 37 z nich bylo sestřeleno protivzdušnou obranou. „Je to jeden z největších ruských útoků od začátku války,“ uvedl mluvčí Kyjevské městské vojenské správy Mychajlo Šamanov. Jedna z raket zasáhla budovu, v níž zemřeli dva lidé a dalších osm jich bylo zraněno. 

8. prosince 2022 8:58 Čas čtení 1:18 Starosta Kyjeva Kličko se připravuje na nejhorší: Blackout v minus deseti by byl katastrofální Starosta Kyjeva Kličko se připravuje na nejhorší: Blackout v minus deseti by byl katastrofální

Útoky byly vedeny ze vzdušného prostoru, ale také z moře. Nezávislí běloruští novináři tvrdí, že několik letounů vzlétlo také z běloruských vojenských letišť. 

Domů
Sdílet
Diskuse