Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
22. prosince 2022 10:45
Čas čtení 1:22

Fialova vláda nedokáže zatočit s korupcí a změny blokuje hlavně ODS, uvádí zpráva Transparency International

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fialova vláda nedokáže zatočit s korupcí a změny blokuje hlavně ODS, uvádí zpráva Transparency International
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Kabinet Petra Fialy podle nezávislé nevládní organizace Transparency International selhává v omezování korupce.

Podle zprávy, kterou organizace Transparency International (TI) umístila na svůj web, vláda Petra Fialy zaostává především v naplňování protikorupční legislativy. Například zákon o ochraně oznamovatelů má podle reportu už roční zpoždění od dvouleté lhůty pro transpozici a jeho současné znění nic neřeší. 

„Válku na Ukrajině, energetickou krizi nebo zpomalující ekonomiku nelze donekonečna používat jako výmluvu, proč ostatní důležité agendy, včetně té protikorupční, stojí. Vzhledem k pohodlné většině ve Sněmovně i v Senátu je obtížné pochopit, proč vládě tak dlouho trvá prosadit klíčové protikorupční zákony,“ uvedl ředitel TI Ondřej Kopečný.

20. prosince 2022 11:34 Čas čtení 5:05 Petr Fiala měl těžký rok, ostatně jako my všichni. Nezapomínat na marginalizované skupiny by ho ale nic nestálo Petr Fiala měl těžký rok, ostatně jako my všichni. Nezapomínat na marginalizované skupiny by ho ale nic nestálo

Zapadla také novela zákona o střetu zájmů, ačkoliv to bylo jedno z hlavních témat Fialovy vlády. „Český zákon o střetu zájmů je děravý a ve srovnání se zahraničím jsme v mnoha otázkách pozadu. Doufali jsme v rychlé přijetí novely, která by vyřešila ty nejpalčivější problémy, abychom mohli začít debatovat o systémovějších problémech,“ uvedl právník TI Jan Dupák. TI rovněž kritizuje nedostatečné zaměření vlády na novelu zákona o státním zastupitelství, regulaci lobbingu nebo aktualizaci volebních zákonů.

„Vládě se do plnění předvolebních slibů už moc nechce“

„Zatím se zdá, že kritika Babiše kvůli korupci se koaličním stranám hodila hlavně v politické kampani, ale do plnění předvolebních slibů se jim už moc nechce,“ zhodnotil Kopečný.

Hlavními blokátory změn jsou přitom podle něj zástupci ODS. Ti dle jeho slov přípravu protikorupčních zákonů spíše zdržují, případně prosazují úpravy, které významně snižují jejich účinnost. „Je s podivem, že tento přístup nechává ostatní koaliční partnery v klidu,“ dodal. „Kvalitní legislativu“ dle TI blokují zejména předseda poslaneckého klubu Marek Benda a ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

TI hodnotí negativně také fakt, že současný vládní kabinet čelil v uplynulém roce celé řadě kauz. Důvěryhodnost vlády prozkoušela třeba kauza Dozimetr či zásahy na brněnském magistrátu. Jak hodnotíme poslední rok vlády Petra Fialy my, si můžeš přečíst v tomto komentáři.

Anketa:
Poslední lednový den přinese Transparency International výsledky v rámci globálního žebříčku „Index vnímání korupce“ za rok 2022. Dopadne podle tebe ČR lépe než za vlády Andreje Babiše?
Určitě.
Spíš ne.
Určitě.
7 %
26 Hlasů
Spíš ne.
93 %
348 Hlasů

Transparency International je nezisková mezinárodní organizace, která monitoruje korupci a přináší v konkrétních zemích návrhy na zlepšení. Příští rok oslaví 30. výročí od založení, v Česku funguje od roku 1998. Pokud se chceš dozvědět více o jejím fungování nebo financování, můžeš se podívat také na zahraniční web celé organizace.

Zpět
Sdílet
Diskuse