Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. prosince 2022 13:00
Čas čtení 4:08
Radim Šlechta

Takto teď vypadají herci a herečky ze Sám doma. Feel old yet?

Takto teď vypadají herci a herečky ze Sám doma. Feel old yet?
Zdroj: 20th Century Fox
FILMY A SERIÁLY VÁNOCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jak plyne čas s oblíbenými tvářemi ze slavného filmu Sám doma?

Od natočení filmu Sám doma uplynulo 32 let. Celou tu dobu ale patří k naprostým vánočním klasikám, které baví nejednu generaci diváků. Bez ohledu na to, že Macaulayi Culkinovi je dnes čtyřicet dva let a je o tři roky starší, než byla jeho filmová matka Catherine O'Hara, když se Sám doma natáčel.

Podle jejího vyjádření ji Macaulay pořád říká mami a sám si během natáčení nakreslil mapu pastí, do kterých chytal zločince. Na legendární Home Alone se můžeš podívat na platformě Disney+. My se společně podíváme, kde jsou herci a herečky ze Sám doma teď, v roce 2022.

Doporučeno
22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru 22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru 23. prosince 2022 6:00

Macaulay Culkin

Hvězda filmu i další řady jeho pokračování. Macaulay Culkin si zahrál osmiletého Kevina, který se potýkal s přepadovkou mokrých banditů a už jako malý kluk jim dokázal pěkně vytřít zrak. Nyní je tomu malému klukovi dvaačtyřicet let. Od herectví průběžně utíkal a znovu se k němu zase vracel.

Macaulay Culkin v American Horror Story.
Macaulay Culkin v American Horror Story. Zdroj: FX Network


Naposledy se před kameru vrátil v roce 2016 a v herectví pokračuje dodnes. V roce 2021 se objevil v populární sérii American Horror Story. Z veřejného života se předtím stáhl po rozchodu s Rachel Miner v roce 2002. Od té doby se v médiích objevovaly spíše jeho „přešlapy“ než pracovní úspěchy. Jedním z nich bylo zatčení v roce 2004 za držení marihuany.


Kromě herectví se Macaulay věnuje také hraní jako DJ. Účinkuje především v newyorském klubu La Poisson Rouge a hraje také se skupinou The Pizza Underground. Zajímavé je, že je také kmotrem dětí Michaela Jacksona, s nímž byli velcí přátelé.

Macaulay Culkin v seriálu Ve jménu pána.
Macaulay Culkin v seriálu Ve jménu pána. Zdroj: HBO

Joe Pesci

Joe Pesci je ve filmu naprostou legendou. Kdo by si přece nepamatoval mokrého banditu Harryho a jeho hlášky? Dnes devětasedmdesátiletý Pesci ale není primárně komediální herec. Pokud jsi fanouškem Martina Scorseseho a klasických mafiánských gangsterek, určitě víš, o čem mluvíme.

Joe Pesci ve filmu Irishman z roku 2019.
Joe Pesci ve filmu Irishman z roku 2019. Zdroj: Netflix


Ještě před Sám doma se objevil například ve filmech Goodfellas vedle Roberta De Nira nebo ve snímku Tenkrát v Americe. V průběhu let ale jeho kariéra nabrala o něco menší tempo a od začátku tisíciletí již příliš nových filmů nenatočil. Poslední film, ve kterém ho můžeš vidět, je The Irishman, taktéž od Martina Scorseseho, který najdeš na Netflixu. S mafiánským dílem plným hvězd si užiješ 209 minut De Nirova vyprávění.

Daniel Stern

„Harry, jdu do baráku!“ Tuto hlášku si pamatuje asi každý, kdo viděl Sám doma alespoň jednou. Druhý mokrý bandita Marv je možná ještě o něco nešikovnější než Harry. Danielu Sternovi bylo v době, kdy si Marva zahrál poprvé, čtyřicet tři let. Nyní je to už pětašedesátiletý muž, který se herectví věnuje kontinuálně a v novém filmu se objeví skoro každý rok.

Daniel Stern v seriálu Shrill.
Daniel Stern v seriálu Shrill. Zdroj: Hulu


V posledních letech natočil hned několik filmů s vánoční tematikou. Zahrál si třeba ve filmu Vánoční příběh 2 nebo v televizním snímku Kdo rozsvítí Vánoce. Poslední dílo, ve kterém hrál, jsou první dvě série Shill z let 2019 a 2020.

Catherine O'Hara

Kate McCallister, která zapomněla Kevina doma a společně s dalšími členy rodiny odstartovala sérii komediálních událostí. Catherine O'Hara patřila v době natáčení k těm nejznámějším tvářím obsazení, a to především díky své roli ve filmu Beetlejuice z roku 1988.

Catherine O'Hara (uprostřed) v seriálu Městečko Schitt's Creek.
Catherine O'Hara (uprostřed) v seriálu Městečko Schitt's Creek. Zdroj: CBC


Od natočení Sám doma se objevila hned v řadě rozličných filmů a patří k pravidelně obsazovaným herečkám do filmů Tima Burtona. Zahrála si například v Ukradených Vánocích nebo ve snímku Frankenweenie: Domácí mazlíček. Za svoje účinkování v seriálu Městečko Schitt’s Creek si vysloužila prestižní cenu Emmy za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Doporučeno
10 nejlepších strašidelných animáků 10 nejlepších strašidelných animáků 31. října 2022 6:00

John Heard

John Heard za svou kariéru zvládl natočit přes 200 filmů a seriálů a stal se respektovaným hercem až do té doby, než v roce 2017 zemřel na infarkt. Pamatovat si jej můžeš například z filmů Gladiátor, Záchranáři nebo jako protivného kreativce z filmu Big s Tomem Hanksem.

John Heard ve filmu Living Among Us.
John Heard ve filmu Living Among Us. Zdroj: Vision Films

Devin Ratray

Protivný Buzz patří k ikonickým postavám filmu. Určitě si pamatuješ, jak v původním snímku i v jeho pokračování pravidelně šikanoval svého mladšího bratra. Devin Ratray, který nesympatického bratra ztvárnil, si později zahrál i v několika dalších filmech. Ještě v dětství se objevil ve filmu Denis, postrach okolí a později například ve filmu Princ a já.

David Ratray v pokračování Sám doma z roku 2021.
David Ratray v pokračování Sám doma z roku 2021. Zdroj: Disney

Ratray se věnuje herectví i nyní, ve svých pětačtyřiceti letech. Pamatovat si ho můžeš třeba z filmů R.I.P.D. Ani reunion Sám doma Davida neminul. Ve snímku, v originále pojmenovaném Home Sweet Home Alone, v češtině Všude dobře, sám doma nejlíp, si zahrál opět Buzze, z něhož se stal dospělý policista. Poslední film, který si můžeš s Devinem Ratrayem pustit, je thriller KIMI o IT pracovnici s agorafobií. Ten najdeš na platformě HBO Max.

Tim Curry

Recepčního pana Hectora si nelze nepamatovat. Tim Curry dosáhl prvních úspěchů v roce 1968 po úspěchu muzikálu Vlasy v Londýně. Tohoto muzikálového herce a debéra si ale můžeš pamatovat i jako klauna Pennywise z televizní adaptace hororu To. Ve hře Petera Schaffera si zahrál Mozarta a v muzikálu Spamalot se objevil jako král Artuš.

Tim Curry v roce 2021.
Tim Curry v roce 2021. Zdroj: Getty Images/Mat Hayward


Herec, který ztvárnil hlavní roli v nejdéle kontinuálně promítaném kinofilmu v historii The Rocky Horror Picture Show, utrpěl v roce 2012 mozkovou příhodu a od té doby je šestasedmdesátiletý herec odkázán na invalidní vozík.

Kieran Culkin

Macaulayův i Kevinův bratr Kieran je svým kukučem naprosto ikonický, i když ve filmu příliš velkou roli nehraje. Fuller McCallister, který by před spaním neměl pít, se objevil i v pokračování oblíbeného vánočního filmu a otravného mladšího brášku si zahrál i ve snímku She's All That z roku 1999. Později se objevil třeba v roli nepříliš sympatického spolubydlícího ve filmu Scott Pilgrim vs. World.

Kieran Culkin v No Sudden Moves z roku 2021.
Kieran Culkin v No Sudden Moves z roku 2021. Zdroj: HBO


Za svou kariéru si vysloužil nominaci na Zlatý glóbus v roce 2003 za roli v Igby Goes Down. Až do roku 2008 si dal stejně jako jeho starší bratr od hraní pauzu. Později se ale objevil ještě v mnoha filmech a seriálech. Znát ho můžeš třeba jako Romana Roye ze seriálu HBO Succession.

Angela Goethals

Angela Goethals si ve filmu zahrála Kevinovu starší sestru Linnie. Sice ve filmu příliš velkou roli nehraje, i tak ale pomáhá tvořit obraz Kevina jako opomíjeného člena rodiny. Třeba v momentech, kdy mu francouzsky nadává.

Angela Goethals v roce 2019.
Angela Goethals v roce 2019. Zdroj: Wikimedie (Creative Commons)/greg2600/volně k užití


Angela se herectví střídavě věnovala a nevěnovala. Zahrála si třeba v romantické komedii Španglicky snadno a rychle nebo v Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon z roku 2006. Od té doby se z hereckého života stáhla a zahrála si až ve filmu B4TM, který je stále ještě ve fázi natáčení.

Anketa:
Která z filmových postav je pro tebe nezapomenutelná? Hlasovat můžeš pro více svých favoritů.
Kevin.
Harry.
Marv.
Kevinova maminka Kate.
Kevinův tatínek Peter.
Protivný brácha Buzz.
Vlezlý recepční Hector.
Fuller, který se počůrá, jestli něco vypije.
Povýšená sestra Linnie.
Hlasovat
Kevin.
32 %
172 Hlasů
Harry.
17 %
88 Hlasů
Marv.
21 %
113 Hlasů
Kevinova maminka Kate.
9 %
47 Hlasů
Kevinův tatínek Peter.
3 %
18 Hlasů
Protivný brácha Buzz.
6 %
31 Hlasů
Vlezlý recepční Hector.
6 %
30 Hlasů
Fuller, který se počůrá, jestli něco vypije.
5 %
24 Hlasů
Povýšená sestra Linnie.
2 %
9 Hlasů
Doporučeno
KVÍZ: Kdo jsi ze Sám doma? KVÍZ: Kdo jsi ze Sám doma? 24. prosince 2022 8:30
Domů
Sdílet
Diskuse