Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
24. prosince 2022 v 18:33
Čas čtení 1:00

Čínské město Čching-tao eviduje denně až půl milionu nových případů covidu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínské město Čching-tao eviduje denně až půl milionu nových případů covidu
Zdroj: TASR/AP

Čínské úřady minulý týden přiznaly, že v současnosti je „nemožné“ spočítat celkový počet pacientů s covidem.

Ve východočínském městě Čching-tao je evidováno každý den přibližně půl milionu nových případů nákazy koronavirem. Informuje o tom TASR prostřednictvím agentury AFP s odvoláním na lokálního zdravotnického představitele.

Zpravodajský portál provozovaný vládnoucí Komunistickou stranou Číny v pátek citoval místního šéfa zdravotnického úřadu, podle něhož hlásí v Čching-tao denně „od 490 000 do 530 000“ nových případů covidu.

Toto pobřežní město s přibližně deseti miliony obyvatel je údajně momentálně „v etapě rychlého šíření (viru) před blížícím se vrcholem“ a očekává se, že míra infekce se o víkendu zrychlí o dalších deset procent.

AFP si všímá, že tuto zprávu převzalo několik dalších médií, avšak do sobotního rána byla zpráva upravena a konkrétní čísla nakažených vymazána.

Čína před dvěma týdny uvolnila omezení v oblasti hromadného testování a karantény po téměř třech letech snahy zcela potlačit šíření covidu. Ukončení povinného hromadného testování na koronavirus však zkomplikovalo sledování prudce rostoucího počtu nových případů nákazy. Čínské úřady minulý týden přiznaly, že v současnosti je „nemožné“ spočítat celkový počet pacientů s covidem.

Čínský Národní zdravotní výbor v sobotu oznámil, že za pátek přibylo 4103 nově nakažených domácích případů napříč zemí. Nenahlásil žádná nová úmrtí. V provincii Šan-tung, kde se město Čching-tao nachází, objevily úřady podle oficiálních statistik jen 31 nových případů infekcí.

Samospráva východočínské provincie Ťiang-si v pátek v příspěvku na sociálních sítích předpověděla, že 80 % tamní populace, což představuje kolem 36 milionů lidí, se nakazí covidem do března. Do nemocnic v této oblasti bylo za poslední dva týdny přijato přes 18 tisíc covidových pacientů včetně 500 těžkých případů.

Domů
Sdílet
Diskuse