Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. prosince 2022 14:06
Čas čtení 1:08

Zelenskyj vystoupil v emotivním vánočním projevu. „Žádná ruská raketa nedokázala zlomit ducha Vánoc,“ řekl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj vystoupil v emotivním vánočním projevu. „Žádná ruská raketa nedokázala zlomit ducha Vánoc,“ řekl
Zdroj: TASR/AP

Pokud nebude topení, zahřejeme se pevným objetím, říká v poselství ukrajinský prezident.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v emotivním vánočním poselství vyzval obyvatele Ukrajiny, kteří jsou nuceni snášet útrapy války rozpoutané Ruskem, aby byli odvážní a vytrvalí. Informují o tom TASR a The Guardian.


„Věříme, že slzy vystřídá radost, že po zoufalství přijde naděje a že smrt bude poražena životem,“ řekl Zelenskyj. Ve videu, které bylo na sociálních sítích zveřejněno na Štědrý den, stojí Zelenskyj s vánočním stromečkem ve tmě na ulici, která je osvětlena jen pár světly.

Ve svém vánočním proslovu Zelenskyj připomněl zlomové okamžiky války –⁠ obranu oceláren Azovstal ve stále okupovaném přístavním městě Mariupol, obsazení měst u Kyjeva ruskými jednotkami, stažení ruských jednotek z Hadího ostrova nebo úspěchy protiofenzivy ukrajinských ozbrojených sil.


V proslovu Zelenskyj zmínil i Ukrajince, kteří se před válkou uchýlili do zahraničí nebo musí strávit Vánoce v ruském zajetí. Přislíbil, že „všem ukrajinským ženám a mužům bude vrácena jejich svoboda“.


Zelenskyj přiznal, že po útocích ruské armády na energetickou infrastrukturu Ukrajiny letos možná nebudou ulice a domy svítit tak jasně jako obvykle, ale zdůraznil, že „žádný ruský dron ani raketa nedokázaly zlomit ducha Vánoc“.

kyjev vianočný stromček Ukrajina
Zdroj: TASR/AP

„I v naprosté tmě se najdeme, abychom se pevně objali. A pokud nebude topení, zahřejeme se pevným objetím,“ prohlásil Zelenskyj. „Svátky oslavíme! Jako vždy. Budeme se usmívat a radovat se. Jako vždy. Je zde jen jeden rozdíl: nebudeme čekat na zázrak, protože si ho vytváříme sami,“ dodal ukrajinský prezident.


Agentura DPA připomněla, že na Ukrajině se Boží narození slaví nejen 25. prosince, ale i 7. ledna, kdy si ho připomínají pravoslavní křesťané. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že kvůli válce rozpoutané Ruskem stále více lidí na Ukrajině slaví křesťanské svátky ve stejné dny jako věřící západních církví.

Domů
Sdílet
Diskuse