Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. prosince 2022 14:14
Čas čtení 1:40

Před knihovnou v Praze stojí fronty. Mladé ovšem nelákají knihy, ale virální video na TikToku

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Před knihovnou v Praze stojí fronty. Mladé ovšem nelákají knihy, ale virální video na TikToku
Zdroj: Unsplash/Kari Shea

Tak dlouhé řady ještě ústřední knihovna na Mariánském náměstí v Praze nezažila. Ostatně ani Pražané, kteří ji fotí a sdílí na sociální síti. Může za to virální video na TikToku, v němž hlavní roli hraje Idiom slovenského výtvarníka Mateje Kréna.

Pokud máš cestu kolem budovy ústřední knihovny Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí, nejspíš ti neunikla fronta, která do ní vede. Důvod je jednoduchý – jedna její součást se stala virální na TikToku.

Influencerka s nickem @itsjessamess v listopadu natočila video Idiomu slovenského výtvarníka Mateje Kréna. Když se do něj člověk podívá, jeví se mu jako bezedný.

Algoritmus nicméně doporučuje video opakovaně, proto se nyní knihovna musí potýkat s náporem lidí, kteří se chtějí s „nekonečným tunelem“ vyfotit. Jenže blokují normální provoz. „Upřímně se těšíme, až to skončí,“ komentovala s úsměvem situaci pro Refresher mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková.

22. srpna 2022 6:00 Čas čtení 10:21 Jak uspět na TikToku? Zeptali jsme se šéfky pro náš region Pauly Kornaszewské (Rozhovor) Jak uspět na TikToku? Zeptali jsme se šéfky pro náš region Pauly Kornaszewské (Rozhovor)

Video, které se dostalo na sociální síť v listopadu, nyní eviduje 1,3 milionu lajků, přes 10 tisíc komentářů a 9 tisíc sdílení.

Proto toho, kdo neví, logicky napadne otázka, co Idiom vlastně je? Podle knihovny se jedná o sloup z 8000 knih, který je umístěn ve foyer budovy ústřední knihovny od roku 1998.

Autorem tzv. „sloupu vědění“ je slovenský výtvarník Matej Krén. Dílo je součástí budovy již 24 let a během své existence již oslovilo jak turisty, tak i průvodce či vědce, jelikož se dostalo do průvodce Lonely Planet a na obálku vědeckého časopisu Science. Takový nápor turistů tu ale ještě neměli.

Nebývalá fronta

Řad, které vedou až ven z budovy, si všimli i kolemjdoucí lidé. „Fronta do knihovny? Chtějí si všichni před koncem roku prodloužit průkazku? Ne, nějaký influencer dal na TikTok Idiom,“komentoval situaci novinář Petr Kočí.

„Extrémní nápor samozřejmě registrujeme,“ odpověděla na dotaz Refresheru mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková, která dodala, že je knihovna samozřejmě ráda, že je o ni zájem. „Jenže knihovna z toho nic nemá. Nejsme výstavní prostor, tudíž nám z toho neplyne žádný benefit. Návštěvníci obvyklý provoz akorát blokují. Takže můžeme akorát organizovat frontu,“ povzdechla si s úsměvem.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

Dle jejího vyjádření knihovna doufá, že se situace brzy uklidní. „Doufáme, že to do soboty (kdy knihovna zavírá, pozn. red.) pomine a turisté se rozjedou domů nebo si místo toho zajdou na svařák na Staroměstské náměstí,“ komentovala s nadhledem. Kvůli velkému náporu uvnitř totiž prý prakticky není možné pořídit stejné záběry, jako měla influencerka na videu.

Organická síla TikToku je zřejmě nevyzpytatelná. Pokud tě zajímá, jak to funguje a jak se potenciálně stát úspěšnou osobou na sociální síti, může ti pomoci náš rozhovor s regionální šéfkou Paulou Kornaszewskou.

Domů
Sdílet
Diskuse