Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík
31. prosince 2022 10:49
Čas čtení 0:29

Zemřel bývalý papež Benedikt XVI.

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Bylo mu 95 let.

Bývalá hlava římskokatolické církve Benedikt XVI. zemřel ve věku 95 let, uvádí BBC. O jeho špatném zdravotním stavu a hospitalizaci nedávno informoval papež František.

Benedikt XVI. vedl církev od roku 2005 do roku 2013, kdy na jeho místo nastoupil papež František. Benedikt XVI. byl od dob Řehoře XII. prvním papežem, který abdikoval. Řehoř XII. z úřadu hlavy katolické církve odstoupil v roce 1415.

Benedikt XVI. svůj odchod odůvodnil tím, že kvůli pokročilému věku nemá sílu k vykonávání své pozice. Jeho vztah k papeži Františkovi a oznámení o odchodu z úřadu hlavy římskokatolické církve zpracovali filmaři v dramatu The Two Popes.

Ve filmu si papeže Františka zahrál Jonathan Pryce a Benedikta XVI. ztvárnil Anthony Hopkins. Oba herci byli v roce 2020 nominováni na Oscara.

pápež František, pápež Benedikt
Zdroj: Foto TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse