Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. ledna 2023 15:11
Čas čtení 1:33

„Putin vám lže.“ Ukrajinský ministr obrany varoval Rusy před další mobilizací, dojde k ní prý v řádu dnů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Putin vám lže.“ Ukrajinský ministr obrany varoval Rusy před další mobilizací, dojde k ní prý v řádu dnů
Zdroj: Getty Images

K částečné mobilizaci došlo v Rusku už v září, setkala se s velkým odporem.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v sobotu varoval Rusy před novou ruskou mobilizací na Ukrajinu, ke které má podle jeho slov dojít zhruba za týden. „Ruské úřady uzavřou mužům hranice, vyhlásí válečný stav a zahájí další vlnu mobilizace,“uvedl Reznikov rusky ve videu určeném obyvatelům Ruska.

Reznikov k Rusům: Vláda vám lže, Putin chrání jen sebe

„Dnes přemýšlíte o tom, jak ozdobit svůj sváteční stůl, spřádáte plány do budoucna. Ale přes odbíjení hodin možná neuslyšíte, že na vaše dveře klepe vojenský komisař,“ řekl Reznikov ve videu a doplnil, že mobilizace postihne zejména velká ruská města. Další mobilizaci zahájí Vladimir Putin podle Reznikova 5. ledna.

Reznikov také Rusům připomněl, že tvrzení jejich vlády, že takzvaná „speciální vojenská operace“ na Ukrajině probíhá podle plánu, jsou nepravdivá. „Během deseti měsíců invaze Rusko ztratilo svůj vlajkový křižník Moskva, stáhlo se z Kyjeva, Charkova a Chersonské oblasti a ztratilo na Ukrajině více než 100 000 vojáků. (...) Už provedlo částečnou mobilizaci, aby nahradilo ztráty, ačkoli ještě v létě Kreml popíral, že by ji potřeboval,“ doplnil. 

„Rozpoutali krvavý masakr a spáchali strašné válečné zločiny a nyní vám tvrdí, že se musíte shromáždit a chránit Rusko. Zastrašují vás, že v případě porážky Ruska se vítězové dopustí násilí na všech Rusech. Není to pravda, znovu vás podvedli,“ obrátil se Reznikov na ruské obyvatele. Putin chce podle něj chránit jen sebe. Rusko prý zaplatí pouze tím, že Ukrajině nahradí škody způsobené válkou.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podobně se na adresu Putina vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusům vzkázal, že jejich vůdce ničí jejich zemi. Ruský vůdce podle Zelenského své vojáky nevede, ale skrývá se. „Schovává se za svou armádou, za svými raketami, za zdmi svých rezidencí a paláců. Skrývá se za vámi a pálí vaši zemi a vaši budoucnost. Nikdo vám tento teror neodpustí. Nikdo na světě vám to neodpustí. Ukrajina vám to neodpustí,“řekl v ruštině.

Částečnou mobilizaci vyhlásil Putin v září. Do války museli především ti, kteří jsou v záloze a kteří v minulosti sloužili v ozbrojených silách. Rozhodnutí Kremlu vyvolalo hromadný odliv branců z Ruska. Desetitisíce jich odešly do zemí jako Gruzie, Arménie a Kazachstán, kam mohou vycestovat bez víz. Během protestů proti mobilizaci bylo v Rusku zadrženo více než 2 000 osob.

Domů
Sdílet
Diskuse