Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková TASR
3. ledna 2023 v 13:33
Čas čtení 0:55

Ukrajinská policie měla u Charkova objevit 25 ruských mučíren

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajinská policie měla u Charkova objevit 25 ruských mučíren
Zdroj: TASR/AP/Leo Correa

Ukrajinská policie tvrdí, že u Charkova, v severovýchodní části země, objevila 25 ruských mučíren.

Ukrajinská policie tvrdí, že v okolí východního Charkova objevila 25 míst, kde ruští vojáci během okupace od osvobození oblasti zadržovali a mučili civilisty. V pondělí to na Facebooku oznámil šéf místní policie Volodymyr Tymošenko. TASR převzala zprávu od tiskové agentury DPA.


Někteří vězni dostali elektrošoky a jiní měli zlomené prsty, uvedl Tymoško.

Jak připomněla agentura DPA, ruské jednotky několik měsíců okupovaly Charkovskou oblast, odkud se stáhly až počátkem září po ukrajinské protiofenzívě. Od té doby bylo v osvobozené oblasti objeveno 920 těl civilistů, včetně 25 dětí, dodal Tymoško. Podle něj byli všichni zabiti ruskými vojáky.

Mučeny měly být i děti

Již v první polovině prosince se objevily také zprávy o dětských mučírnách ve městě Cherson. Podle svědectví místních obyvatel, na která se odvolává deník Kyiv Post, dostávaly zadržené děti jen minimum vody a téměř žádné jídlo. Ruské vyšetřovatelky je měly psychicky týrat, zneužívat a držet v cele.


Podle vyšetřování ukrajinských úřadů se ruské síly dopustily válečných zločinů i na dalších okupovaných územích. Více než 400 těl zabitých civilistů bylo objeveno poté, co se ruská armáda stáhla z města Bucha nedaleko hlavního města Kyjeva. Většina z nich zemřela násilnou smrtí. Vyšetřování stále probíhá, informovala agentura DPA.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Ukrajinská prokuratura údajně v současné době vyšetřuje více než 5 079 případů mučení, ublížení na zdraví nebo jiného nelidského zacházení, kterého se měli dopustit ruští vojáci. Zahájeno bylo také na 855 trestních vyšetřování válečných zločinů na dětech.

Domů
Sdílet
Diskuse