Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
5. ledna 2023 15:10
Čas čtení 0:55

Putin tvrdí, že je ochoten jednat, pokud se Kyjev smíří s okupací území

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin tvrdí, že je ochoten jednat, pokud se Kyjev smíří s okupací území
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident to uvedl v telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem Erdoganem.

Ruský prezident Vladimir Putin je prý otevřen serióznímu dialogu s ukrajinskou stranou. Jeho podmínkou však je, aby Ukrajina uznala okupaci vlastního území, tedy Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti. Řekl to během telefonického rozhovoru s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem.

Západ má podle Putina ve válce destruktivní roli

„Putin znovu potvrdil otevřenost, co se týká seriózního dialogu, za podmínky, že kyjevští představitelé splní dobře známé a opakované požadavky týkající se uznání nových územních skutečností,“odkazuje agentura TASR na prohlášení Kremlu. Putin anexi Doněcké a Luhanské oblasti a částí Záporožské a Chersonské oblasti k Rusku oznámil loni v září. Stalo se tak na základě referend, která se v těchto oblastech konala.

V projevu tehdy uvedl, že Rusko bude nová území chránit „všemi dostupnými prostředky“ a že připojení čtyř regionů je „vůlí milionů lidí“. Žádné z těchto území přitom Kreml plně nekontroluje a ukrajinská armáda již část okupovaných území osvobodila. Západní státy a Ukrajina anexi odsoudily. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Putin v telefonátu s Erdoganem podle Kremlu zdůraznil i údajně „destruktivní roli“ západních států ve válce na Ukrajině. Těmito slovy popsal skutečnost, že Západ dodává Kyjevu zbraně na obranu vůči ruské vojenské agresi. Hlavy států diskutovaly také o odblokování dodávek potravin a hnojiv z Ruska a potřebě odstranit všechny překážky týkající se ruského vývozu.

Erdogan také Putina vyzval k tomu, aby na Ukrajině vyhlásil jednostranné příměří. Turecký prezident by měl v nejbližší době mluvit i s Volodymyrem Zelenským. 

Domů
Sdílet
Diskuse