Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. ledna 2023 16:55
Čas čtení 0:56

Vladimir Putin nařídil na 6. a 7. ledna příměří na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vladimir Putin nařídil na 6. a 7. ledna příměří na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP

V pravoslavném náboženství jsou Vánoce po Velikonocích nejvýznamnějším církevním svátkem.

Ruský prezident Vladimir Putin dal ministru obrany Sergeji Šojguovi pokyn, aby vyhlásil příměří. To má platit od pátečních 12:00 do sobotních 24:00 tamního času podél celé linie dotyku mezi stranami na Ukrajině. 

Podle Ukrajiny jsou výzvy k příměří cynickou pastí

K vánočnímu příměří vyzval ve čtvrtek patriarcha Kirill stojící v čele ruské pravoslavné církve. Jako důvod uvedl to, aby se lidé hlásící se k pravoslaví mohli účastnit bohoslužeb. O příměří požádal Rusko i Ukrajinu. Ukrajina jeho výzvu k příměří odmítla a označila ji za cynickou past. 

„Ruská pravoslavná církev není autoritou pro globální pravoslaví a působí jako válečná propaganda. Vyzývá ke genocidě Ukrajinců, podněcuje k masovému vraždění a trvá na ještě větší militarizaci Ruské federace,“napsal na Twitter poradce prezidenta Mychajlo Podoljak. Na Putinovo nařízení o příměří zatím Ukrajina nereagovala.

V pravoslaví jsou Vánoce po Velikonocích nejvýznamnějším církevním svátkem. Vánoce se v tomto náboženství slaví 6. a 7. ledna. Některé východní církve totiž používají juliánský kalendář, který je proti západnímu gregoriánskému kalendáři posunutý o 13 dní, a tak Vánoce slaví až 7. ledna, a ne 25. prosince, jak je to běžné v křesťansky smýšlejících zemích.

Domů
Sdílet
Diskuse