Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
6. ledna 2023 19:33
Čas čtení 0:58

V pátek jsou to dva roky od útoku na Kapitol. Policie se obává večerního shromáždění

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V pátek jsou to dva roky od útoku na Kapitol. Policie se obává večerního shromáždění
Zdroj: Getty Images/Brent Stirton

Policie amerického Kapitolu se obává nepokojů ve večerním shromáždění, které k druhému výročí útoku na Kapitol uspořádali někteří příznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Americká policie Kapitolu posílila své pozice před budovou. Má totiž obavy z nahlášených pátečních protestů některých příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa, kteří se chtějí sejít k večerní demonstraci v rámci dvouletého výročí od útoku na Kapitol. Informovalo o tom CNN. Posílené jednotky budou hlídkovat před a v budově Nejvyššího soudu.

7. ledna 2021 12:18 Čas čtení 3:01 KOMENTÁŘ: Co se stalo v USA aneb jak útok na Kapitol změní Ameriku KOMENTÁŘ: Co se stalo v USA aneb jak útok na Kapitol změní Ameriku

Dle dokumentu bezpečnostních složek by akce mohly přilákat stovky demonstrantů. Shoda náhod navíc způsobila, že Nejvyšší soud prošetřuje 6. ledna petici, která tvrdí, že volby v roce 2020 v USA byly podvodné. Námitky byly zamítnuty soudy nižších instancí z různých důvodů, každopádně rozhodování na 6. ledna padlo kvůli rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, které 23. listopadu odmítlo na petici zareagovat.

Bezpečnostní postupy policie Kapitolu jsou mnohem přísnější než před dvěma lety. Útok příznivců Donalda Trumpa totiž stál život pět lidí. Dle mluvčího bezpečnostní složky Tima Barbera se ale nejedná o přehnané jednání, nýbrž o přípravu na akci, která je podložena zpravodajskými informacemi.

„Nyní máme připraveno cvičení pro velitelský štáb, pořádáme meziagenturní plánovací schůzky, máme definovanou strukturu velení incidentů,“ uvedl.

Útok na Kapitol

O historickém momentu ve Washingtonu před dvěma lety jsme tě informovali také. Kvůli nespokojenosti s výsledkem prezidentských voleb v USA vtrhli 6. ledna 2021 příznivci Donalda Trumpa do budovy Kongresu. Na následky nepokojů a vtrhnutí do vládní budovy nakonec zemřelo 5 lidí, 14 policistů bylo zraněno. V souvislosti s obsazením Kapitolu muselo být podle mluvčího policie Roberta Conteeho zatčeno 53 lidí.

Celou situaci, souvislosti a další podrobnosti o tragické události ve Washingtonu jsme shrnuli v komentáři.

Domů
Sdílet
Diskuse