Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
10. ledna 2023 v 20:32
Čas čtení 1:46

Andrej Babiš se sešel s Emmanuelem Macronem. Jak reagovali jeho protikandidáti?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Andrej Babiš se sešel s Emmanuelem Macronem. Jak reagovali jeho protikandidáti?
Zdroj: ČTK

Podle bývalého velvyslance ve Francii se o neutrální gesto rozhodně nejedná.

Býval premiér a aktuálně jeden z favorizovaných prezidentských kandidátů Andrej Babiš se v úterý ve Francii sešel s tamním prezidentem Emmanuelem Macronem. Mluvili spolu o Evropě či válce na Ukrajině. Někteří prezidentští kandidáti však varovali před zásahem do vnitřních záležitostí státu. Mluvčí Macronova úřadu řekla ČTK, že návštěva neznamená vyjádření Macronovy podpory Babišovi coby prezidentskému kandidátovi.

Jde o tah před volbami, míní politolog

„Strávili jsme spolu s panem prezidentem asi 40 minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě. Na čtyři oči jsme řešili všechna aktuální témata a evropskou agendu. Jsme přátelé. Vážím si toho, že si na mě našel čas v Elysejském paláci, tak jak si ho pro mě našel i před nedávnem v Praze,“napsal na Twitteru ke své cestě do Paříže Andrej Babiš.

Babiš se s Macronem setkal také na podzim v Praze v době neformálního summitu EU. Mluvili tehdy o evropských otázkách, válce na Ukrajině a energetické krizi, přičemž šéfa opozičního hnutí ANO zajímalo, jak tuto krizi řeší Francie.

Babiš podle ČTK také uvedl, že stejně jako hnutí ANO, i Macronova strana Obnova (Renaissance) je součástí frakce Renew Europe (Obnova) v Evropském parlamentu. Že půjde o setkání v rámci této frakce, potvrdila i mluvčí Elysejského paláce. S prezidentskými volbami prý nemá schůzka nic společného. Na otázku, kdo schůzku inicioval, mluvčí francouzského prezidenta nechtěla odpovědět.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Politolog Jan Kubáček označil Babišovo setkání s Macronem za určitý tah před volbami. Lidé podle něj Emmanuela Macrona znají, francouzské politiky mají spíše raději a Francie je všeobecně přijímaná.

Za překvapivé gesto označil přijetí Babiše v Elysejském paláci bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Janyška. „Prý podobné, jako když se Fiala viděl s Meloni. Nějak to ale kulhá. Přijmout ho 3 dny před volbami je neutrální gesto?“napsal Janyška na Twitter.

Geniální PR gesto, uvedl Pavel

Generál Petr Pavel označil záměr Babiše na setkání s Macronem v kontextu předvolební kampaně za dobrý PR tah. „Andrej Babiš půjde do voleb posílený o voliče Josefa Středuly, rozhodnutí soudu a o schůzku s francouzským prezidentem, o to větší je i riziko, že ve volbách uspěje,“ řekl Pavel ČTK. 

„Považuji za nevhodné, že by měl prezident Francie přijmout kandidáta Babiše, který je ve Francii vyšetřován pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Mohlo by to působit jako nevhodné míchání do vnitřní politiky,“ napsal ČTK Pavel Fischer. 

Podle Marka Hilšera je krok nevhodný především z Macronovy strany, protože se tak nevyvaruje podezření z ovlivňování voleb v cizím státě.

Karel Diviš považuje Babišovu cestu za Macronem jako snahu vyvolat dojem státní návštěvy a vlivu. Podotkl, že je škoda, že si expremiér spíš nenašel čas na veřejné debaty s protikandidáty.

Domů
Sdílet
Diskuse