Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. ledna 2023 v 13:11
Čas čtení 0:57

V dole na Karvinsku došlo k otřesu. Jeden člověk zemřel, další jsou zraněni

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V dole na Karvinsku došlo k otřesu. Jeden člověk zemřel, další jsou zraněni
Zdroj: TASR/AP

Několik dalších osob bylo zraněno.

Ve čtvrtek dopoledne došlo v dole ČSM-Jih na Karvinsku k důlnímu otřesu, při kterém zemřel jeden člověk a několik dalších se zranilo. Příčinu neštěstí bude komise teprve zjišťovat. O tragické události informovalo Sdružení hornických odborů (OKD). 

Zranění jsou lehčího charakteru

„Dnes v dopoledních hodinách došlo v rámci dolu ČSM-Jih k důlnímu otřesu, v jehož důsledku přišel o život zaměstnanec porubu. Došlo i k dalším zraněním zaměstnanců, která jsou lehčího charakteru. Na místo už sfáral výjezd hlavní báňské záchranné stanice HBZS Ostrava,“uvedli odboráři na Twitteru. Informaci deníku Právo potvrdila mluvčí OKD Naďa Chattová.

Příčiny smrtelného úrazu bude vyšetřovat komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, Police ČR, vedení OKD a zástupců odborové organizace.

Důl ČSM se nachází ve východní části karvinské dílčí pánve, organizačně má dvě lokality: sever a jih. Důl ČSM nemá tak dlouhou historii, začala se psát až po druhé světové válce. V 50. letech proběhly v okolí obce Stonava průzkumné vrty, které potvrdily existenci kompletního karbonského souvrství. Na základě těchto výsledků bylo rozhodnuto o vzniku dolu se dvěma závody (ČSM-Sever a ČSM-Jih). Výstavba začala 16. června 1959, těžba byla zahájena v roce 1968.

Domů
Sdílet
Diskuse