Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
12. ledna 2023 16:59
Čas čtení 1:03

Hnutí ANO má dostatek podpisů pro svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hnutí ANO má dostatek podpisů pro svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě
Zdroj: Hnutí ANO/volně k použití

Schůze by se mohla uskutečnit už před druhým kolem prezidentské volby.

V úterý jsme tě informovali o tom, že hnutí ANO vyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu Petra Fialy (ODS). Šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová na dnešní tiskové konferenci oznámila, že hnutí sesbíralo dostatek podpisů pro svolání jednání o vyslovení nedůvěry vládě, které by se mohlo uskutečnit už před druhým kolem prezidentské volby. Pokus o vyslovení nedůvěry bude však pravděpodobně neúspěšný, píše ČTK.

10. ledna 2023 19:46 Čas čtení 1:16 ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

„Nemůžeme přihlížet tomu, že vládní pětikoalice si prosazuje návrhy, které nejsou ty nejdůležitější. Proto jsme se radili, jak dál. Chci vám oznámit, že se klub hnutí ANO jednomyslně shodl na tom, že sebereme podpisy a pokusíme se vyslovit nedůvěru této vládě,“ komentovala svolání schůze Schillerová. 

Vláda Petra Fialy (ODS) bude hlasování o nedůvěře čelit již podruhé. Vzhledem k tomu, že trojkoalice SPOLU má spolu s Piráty a Starosty a nezávislými ve Sněmovně většinu, je nepravděpodobné, že by byl pokus hnutí ANO úspěšný. 

Jednání o nedůvěře vládě by se mělo uskutečnit před druhým kolem prezidentské volby. Premiér Petr Fiala tento krok označil za prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu. Schillerová však takové nařknutí odmítá. „Koalice měla celou tuto záležitost ve svých rukou. Stačilo zařadit některé body, které trápí občany země a o jejichž zařazení jsme žádali v úterý,“ řekla. 

Jak praví Ústava ČR, aby mohla být vládě vyslovena nedůvěra, návrh musí být podán písemně, a to nejméně padesáti poslanci. Vzhledem k tomu, že hnutí ANO má ve Sněmovně 72 členů, podpisy mělo sesbírané během pár dnů a nepotřebovalo ani podporu hnutí SPD. K přijetí návrhu je potřeba souhlas nadpoloviční většiny všech poslanců, na což hnutí ANO a SPD nestačí, a pokus tak pravděpodobně bude neúspěšný. 

Domů
Sdílet
Diskuse