Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Jarůšek
14. ledna 2023 11:17
Čas čtení 0:44

ČHMÚ varuje: Na několika místech republiky udeří silný vítr s nárazy nad 65 km/h

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje: Na několika místech republiky udeří silný vítr s nárazy nad 65 km/h
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)

Meteorologové varovali před silným větrem, který má o víkendu udeřit na několika místech v republice.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silným větrem, který se má na několika místech republiky objevit v sobotu v podvečer a trvat bude až do zítřejších odpoledních hodin. Výstraha je vyhlášena od sobotních 17 hodin do nedělních 15 hodin, prozatím platí nízký stupeň nebezpečí. Očekává se jižní až jihozápadní vítr s nárazy nad 65 km/h.

Hrozí i komplikace v dopravě

Výstraha před silným větrem platí pro část Moravskoslezského (Krnov, Bruntál, Kravaře, Opava, Vítkov, Hlučín, Ostrava, Bílovec, Odry, Nový Jičín, Kopřivnice, Frýdek-Místek, Havířov, Český Těšín, Třinec, Jablunkov, Frýdlant nad Ostravicí a Frenštát pod Radhoštěm), Olomouckého (Jeseník) a Libereckého kraje (Frýdlant).

Meteorologové varují i před následky silného větru. Hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné jsou i menší škody na budovách. Zároveň hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Komplikace se mohou objevit i v dopravě.

V souvislosti s výstrahou meteorologové doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dále vyzývají ke zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách by měli lidé omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

výstraha
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse