Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
15. ledna 2023 11:11
Čas čtení 1:40

Druhé kolo voleb Pavel vs. Babiš: Kdy je termín, jak volit a kde sledovat debaty?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Druhé kolo voleb Pavel vs. Babiš: Kdy je termín, jak volit a kde sledovat debaty?
Zdroj: TASR/AP

Prezidentské volby neskončily, ba naopak. Co nás v druhém kole voleb čeká a nemine?

Vzhledem k tomu, že se v sobotu ani jednomu z osmi kandidátů nepovedlo získat nadpoloviční většinu hlasů, bude následovat druhé kolo prezidentských voleb. Postupují dva kandidáti, kteří získali nejvíce odevzdaných platných hlasů, a těmi jsou bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Pavel získal 35,4 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta.

Dění prvního kola prezidentských voleb sledovala zpravodajská redakce Refresher News v článku živě. Pro jeho shrnutí navštiv náš článek.
15. ledna 2023 10:20 Čas čtení 3:13 „Plival jedovaté sliny na protikandidáta.“ Jak politici a političky reagovali na prezidentské volby? „Plival jedovaté sliny na protikandidáta.“ Jak politici a političky reagovali na prezidentské volby?

Termín voleb: Druhé kolo

Druhé kolo prezidentských voleb nám klepe na dveře. Konat se bude za 14 dní, přesný termín je 27. a 28. ledna, tradičně ve dnech pátek a sobota. V pátek 27. ledna jsou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin. Jméno nového prezidenta a výsledky voleb bychom se měli dozvědět po sečtení hlasů v sobotu 28. ledna ve večerních hodinách.

Po zvolení nového prezidenta pak současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí 8. března druhé funkční období.

Petr Pavel, Andrej Babiš
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/Getty Images/Sean Gallup

Jak volit a dokdy si zařídit voličský průkaz

Volit může každý občan ČR starší 18 let. Podle zákona stačí, když volič dosáhne požadované věkové hranice druhý den voleb. Volit tedy mohou i ti, kteří byli v době konání prvního kola ještě nezletilí. Hlasování po ČR probíhá ve volebních okrscích, v zahraničí pak na zastupitelských úřadech.

Pokud budeš volit mimo volební okrsek svého trvalého bydliště, potřebuješ si zařídit voličský průkaz. V písemné nebo elektronické podobě si o něj můžeš zažádat do pátku 20. ledna do 16 hodin, v písemné žádosti si potřebuješ úředně ověřit podpis, například v Czech Pointu u České pošty. Na vzor žádosti se můžeš podívat na tomto odkazu. Osobně se pro něj můžeš stavit do středy 25. ledna do 16 hodin, jen nezapomeň doklad totožnosti.

Více informací nalezneš na webu Ministerstva vnitra.

Prezidentské debaty

Debatu se dvěma postupujícími kandidáty tradičně přichystají tři televizní stanice: TV Prima/CNN Prima News, TV Nova a Česká televize. V předchozím prvním kole se Andrej Babiš účastnil pouze jedné televizní debaty, zatím ale neoznámil, jak to bude nyní v druhém kole voleb. 

Vysílání předvolebních debat – před druhým kolem voleb (27. a 28. ledna):

Pondělí 23. 1. 202320:00TV NovaRozhovor „jeden na jednoho“ s finalistou 2. kola
Úterý 24. 1. 202320:00TV NovaRozhovor „jeden na jednoho“ s finalistou 2. kola
Středa 25. 1. 202320:15TV Prima, CNN Prima NewsSuperduel před 2. kolem volby
Čtvrtek 26. 1. 2023 ČT1, ČT24Duel postupujících kandidátů
Čtvrtek 26. 1. 202320:00TV NovaDuel postupujících kandidátů

Zdroj: Lupa.cz 

Domů
Sdílet
Diskuse