Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. ledna 2023 15:37
Čas čtení 1:01

Německo plánuje zničit vesnici a na místě otevřít uhelný důl. K protestům se přidala i Greta Thunberg

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Německo plánuje zničit vesnici a na místě otevřít uhelný důl. K protestům se přidala i Greta Thunberg
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Tisíce lidí se shromažďují v německé vesnici Lützerath na protest bourání místních budov.

V německé vesnici Lützerath policie v posledních dnech vystěhovává tamní obyvatele ze svých domů. Energetická společnost RWE pak plánuje dokončit 1,5kilometrový obvodový plot, který se bude obepínat kolem Lützerath, čímž se utěsní budovy, ulice a kanalizace vesnice. Následně se domy zbourají, aby se RWE dostalo k bohaté sloji uhlí pod zemí a otevřelo uhelný důl. 

To se ale nelíbí aktivistům, kteří na protest zůstali v domech na stromech nebo se schoulili v díře vykopané do země. Policie sice od středy odstranila tisíce aktivistů, ti se ale chystají za vesnici bojovat i nadále. Informovaly o tom stanice CNN a Sky News. Do akce se zapojila více než tisícovka policistů.

31. prosince 2022 12:08 Čas čtení 1:39 Greta válcuje internet, její odpověď Tateovi patří k nejlajkovanějším tweetům v historii. Který suverénně vede? Greta válcuje internet, její odpověď Tateovi patří k nejlajkovanějším tweetům v historii. Který suverénně vede?

Proti vystěhování místních lidí z malé vesnice v západním Německu se ohradila také známá environmentální aktivistka Greta Thunberg. Na sociální sítě přidala fotku z demonstrace a vyzvala ostatní, aby se k ní připojili. „Momentálně se nacházíme v Lützerath, německé vesnici, které hrozí zbourání kvůli rozšíření uhelného dolu. Lidé se léta brání,“ napsala ve twitterovém příspěvku.

Lützerath, asi 20 mil (32 kilometrů) západně od Düsseldorfu, se nachází na okraji povrchového hnědouhelného dolu Garzweiler II., který se rozprostírá na ploše asi 14 čtverečních mil (36 kilometrů čtverečních). To podnítilo zničení rodinných domů, staletých budov, a dokonce i větrných elektráren.

Domů
Sdílet
Diskuse