Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
16. ledna 2023 v 7:49
Čas čtení 0:52

Ukrajina může od Západu brzy čekat více dodávek těžkých zbraní, tvrdí Jens Stoltenberg z NATO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina může od Západu brzy čekat více dodávek těžkých zbraní, tvrdí Jens Stoltenberg z NATO
Zdroj: TASR/AP

Kyjev už dlouho žádá Západ o těžké zbraně, například tanky. Mnohé západní země se ale obávají zatažení do války nebo provokování Ruska.

Ukrajina může od Západu brzy čekat více dodávek těžkých zbraní. V rozhovoru pro německá média to v neděli řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Nedávné přísliby související s těžkým vojenským vybavením pro Ukrajinu jsou důležité… a očekávám, že jich v budoucnu bude víc,“ řekl Stoltenberg pro německý deník Handelsblatt. Informuje o tom TASR.

Šéf Severoatlantické aliance se takto vyjádřil před příštím setkáním Ukrajinské obranné kontaktní skupiny, která na letecké základně Ramstein v Německu koordinuje dodávky zbraní pro Ukrajinu. „Jsme v rozhodující fázi války. Je proto důležité, abychom Ukrajině poskytli zbraně, které potřebuje, aby zvítězila,“ řekl Stoltenberg.

Ukrajina, Bachmut, Ivan Koribanič
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Kyjev už dlouho žádá Západ o těžké zbraně, například tanky. Avšak mnohé západní země se zdráhají takové zbraně Ukrajině poskytnout, protože se obávají zatažení do války nebo provokování Ruska. Začátkem ledna už mnohé západní země jako Francie, Německo nebo Spojené státy přislíbily, že Ukrajině dodají obrněná vozidla. Ale na spojence narůstá tlak, aby zašli ještě dál a Ukrajině poskytli i bojové tanky.

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu přislíbil, že Británie pošle Ukrajině 14 tanků Challenger 2. Jeho země se tak stala první západní zemí, která Ukrajině dodá tanky. Stoltenberg kromě toho řekl, že ruský prezident Vladimir Putin udělal chybu, když napadl Ukrajinu. „Přecenil sílu svých ozbrojených složek. Vidíme jejich přešlapy, nedostatek morálky, problémy ve vedení a chabé vybavení,“ uvedl šéf NATO.

Domů
Sdílet
Diskuse