Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
17. ledna 2023 v 15:17
Čas čtení 1:44

Shrnutí války na Ukrajině: Civilních obětí už je přes 7 tisíc, Británie pošle tanky. Chystá se také výměna válečných zajatců

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Shrnutí války na Ukrajině: Civilních obětí už je přes 7 tisíc, Británie pošle tanky. Chystá se také výměna válečných zajatců
Zdroj: TASR/AP

Válka na Ukrajině trvá už skoro rok.

Ruská invaze na Ukrajinu se v úterý přehoupla do svého 328. dne. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) v pondělí uvedl, že od té doby bylo na Ukrajině zabito více než 7 000 civilistů. Potvrzených obětí z řad civilistů je zatím 7 031, OSN se ale domnívá, že skutečné číslo může být mnohem vyšší.

Pachatelé válečných zločinů spravedlnosti neuniknou

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu uvedl, že od začátku ruské invaze bylo na Ukrajině zabito již více než 9 000 civilistů včetně 453 dětí. „Zaznamenali jsme přes osmdesát tisíc zločinů spáchaných ruskými útočníky, zabito bylo více než devět tisíc civilistů včetně 453 dětí. Neodpustíme ani jeden případ mučení nebo zabití. Každý zločinec se bude zodpovídat,“uvedl.

K poslednímu raketovému útoku na civilní obyvatelstvo došlo v sobotu ve městě Dnipro. Útoky zasáhly obytný dům. V úterý stoupl počet zemřelých na čtyřicet čtyři. V troskách budovy se navíc našlo i tělo dítěte, stále se pohřešuje dvacet pět lidí. Prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok Moskvy na Dnipro za další válečný zločin. Ve svém pravidelném videoposelství v noci na úterý zároveň přislíbil, že pachatelé spravedlnosti neuniknou.

Evakuace civilistů po útoku na výškovou budovu ve městě Dnipro.
Evakuace civilistů po útoku na výškovou budovu ve městě Dnipro. Zdroj: TASR/AP

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podal rezignaci poté, co se na veřejnosti objevily jeho komentáře naznačující, že ruskou raketu, která zasáhla budovu v Dnipru, sestřelila ukrajinská strana. 

Západ v podpoře Ukrajiny nepoleví

Rusko v úterý oznámilo, že pro armádu chystá v letech 2023 až 2026 výrazné změny. Tamní ministerstvo obrany po měsících neúspěchů na Ukrajině přislíbilo posílení bojových schopností námořních, vzdušných a strategických raketových sil a také administrativní reformy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poznamenal, že avizované změny jsou nezbytné vzhledem k tomu, že Západ vede na Ukrajině válku proti Rusku tím, že ukrajinským silám dodává stále více těžkých zbraní.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Podporu Ukrajině ze strany Evropské unie (EU) nadále slíbila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen. EU bude válkou zasažené zemi pomáhat tak dlouho, jak to bude potřeba. Další pomoc slíbila také Velká Británie, která na Ukrajinu pošle tanky Challenger 2. Stane se tak první západní mocností, která tanky na Ukrajinu pošle. Britský ministr obrany Ben Wallace vyzval Německo, aby povolilo dodávky tanků Leopard. V Německu ovšem aktuálně řeší výměnu ministr obrany, nově se jím stal Boris Pistorius. 

Na čem Rusko a Ukrajina spolupracují, je výměna válečných zajatců. Podle deníku The Guardian bude aktuální rozsáhlá dohoda zahrnovat více než tisíc vězňů. V turecké Ankaře se kvůli tomu sešla ruská zmocněnkyně pro lidská práva Tatyana Moskalkova a její ukrajinský protějšek Dmytro Lubinec. Podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbock ruská strana deportovala tisíce ukrajinských dětí a Rusové by se měli zodpovídat z toho, kde děti jsou. 

Domů
Sdílet
Diskuse