Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
18. ledna 2023 16:00
Čas čtení 0:47

V Rusku byl zabit voják, který dezertoval z bojů na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Rusku byl zabit voják, který dezertoval z bojů na Ukrajině
Zdroj: TASR/Alexei Ivanov/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Místní úřady v západoruském Lipecku ve středu oznámily, že zde byl zabit ruský voják, který opustil svou základnu. Ruská státní média upřesnila, že šlo o ozbrojeného vojáka, který dezertoval z bojů na Ukrajině.

„Dmitrij Perov, hledaný za nedovolené opuštění vojenské jednotky, byl vypátrán a zlikvidován,“ uvedli představitelé Lipecké oblasti na sociálních sítích. V současné době podle nich již nehrozí žádné nebezpečí pro místní obyvatele, zatímco probíhá vyšetřování celého incidentu. Způsob, jakým byl muž zabit, nebyl zveřejněn. Informuje o tom TASR, která převzala zprávu agentury AFP.

18. ledna 2023 14:41 Čas čtení 1:21 ISW: Putin by mohl v nejbližších dnech vyhlásit druhé kolo mobilizace ISW: Putin by mohl v nejbližších dnech vyhlásit druhé kolo mobilizace

Místní pobočka státní televize VGTRK uvedla, že 31letý muž uprchl „ze zóny speciální vojenské operace“, jak Rusko označuje svou téměř jedenáct měsíců trvající masivní vojenskou agresi na Ukrajině. Po vojákovi bylo vyhlášeno pátrání, podle kterého 13. ledna uprchl z Ukrajiny ozbrojen puškou a granáty. V oznámení bylo také uvedeno, že se zřejmě chce vrátit do své rodné vesnice.

Rostoucí dezerce ruských vojáků

Agentura AFP připomíná, že Rusko v posledních měsících zaznamenalo několik případů dezerce vojáků bojujících na Ukrajině.

17. ledna 2023 16:36 Čas čtení 1:43 Olena Zelenská: Rusko může válku rozšířit i do dalších zemí Olena Zelenská: Rusko může válku rozšířit i do dalších zemí

Deník Kommersant ve středu informoval, že osm vojáků, kteří odmítli bojovat na Ukrajině, bylo obviněno z dezerce. Podle zprávy tohoto listu opustili koncem prosince svou základnu na východní Ukrajině a taxíkem se vrátili do Ruska.


Když ruský prezident Vladimir Putin loni v září nařídil mobilizaci 300 tisíc záložníků, zpřísnil také zákony týkající se dezerce. Za odmítnutí bojového nasazení nebo za nezákonné opuštění jednotky hrozí pachateli až deset let vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse